TUNAIKAN JANJI KALAU TAK MAHU PENGUNDI LARI


Satu hakikat yang tidak boleh dinafikan bahawa kemenangan besar PAS dalam Pilihan Raya Umum ke-12 lalu adalah kerana perubahan sikap orang Melayu yang sudah mulai sedar dan ketara inginkan Islam menjadi tunggak pemerintahan negara.

4P5PP2PWZPSB

Kebanyakan rakyat beragama Islam mulai insaf sistem pemerintahan dan pentadbiran yang bersandarkan hukum syariah Islam harus diperkenal bagi menggantikan sistem sekular demokrasi ala-Barat yang sudah menampakkan wajah hodohnya serta keboborakan sistemnya sejak diamalkan Umno lebih 50 tahun lalu.

Pemimpin Umno sudah dilihat melakukan banyak keburukan dan menjadi korban kepada sistem sekular yang dianuti hingga akhirnya melahirkan pemimpin yang bertunjangkan fahaman material dan melupakan tanggungjawab moral dan hukum agama.

Segalanya boleh dilakukan atas nama wang. Segalanya boleh berlaku jika ada kehadiran kuasa wang yang boleh menyelesaikan banyak masalah hukum dan peraturan ciptaan manusia dengan pelbagai helah. Rasuah dan penyelewangan mengambil tempat berleluasa yang akhirnya melahirkan pemimpin dan insan yang kaya raya dan berharta tetapi kotor moral, keji di mata rakyat dan dipandang hina agama.

Pemimpin Umno dan BN ditolak dalam pilihan raya umum yang lalu adalah kerana sikap mereka itu. Ini ditambah buruk lagi ketika itu parti diketuai oleh pemimpin yang lemah dan dikelilingi beberapa lagi pemimpin lain baru dan lama kebanyakannya terlibat rasuah, mengamalkan politik wang untuk merebut jawatan dan pangkat serta mementingkan kaum keluarga untuk mengaut keuntungan material dengan melupakan agenda rakyat.

Orang bukan Melayu juga menyokong PAS dengan harapan parti itu boleh membetulkan sistem pemerintahan di bawah BN yang ketika itu sedia goyah dan jelas mudah ditumbangkan. Ini ditambah buruk dengan anggapan kekuasan dan penguasaan Umno kononnya dalam kerajaan bersama parti komponen lain dalam BN sukar digugat setelah menjadi pemerintah selama lebih 50 tahun.

Ternyata mereka lupa bahawa pemimpinnya sudah melakukan banyak kerosakan yang jelas di mata rakyat akibat lupa diri serta menampakkan ruang kebocoran sikap buruk satu dua kerat pemimpin yang ketara gelojoh menggunakan kuasa dan pengaruh untuk mengaut keuntungan peribadi dan kroninya bagi meneruskan agenda peribadi tanpa menghiraukan sensitiviti rakyat bawahan.

Kemenangan PAS dalam banyak tempat termasuk di kawasan bukan Melayu adalah bukti sokongan kaum bukan Melayu kepada agenda perjuangan Islam yang dibawa PAS untuk memberi alternatif kepada cara pentadbiran yang lebih adil dan saksama.

Orang Muslim terutama yang muda dan berpelajaran berharap PAS dapat memberi pilihan terbaik kepada cara pentadbiran yang sesuai dan selari dengan tuntutan agama bagi melahirkan pemimpin yang besih dan bermoral tinggi serta mengwujudkan negara berkebajikan yang mementingkan keperluan rakyat terbanyak.

Orang Melayu dikatakan boleh berharap kepada PAS dan PKR untuk membela kehidupan mereka sementara bukan Melayu boleh bergantung kepada kepada DAP dan juga PKR. Mereka bergabung atas nama Pakatan Rakyat bagi memberi saingan kepada BN.

Pemimpin PR bersedia melupakan perbezaan ideologi ketara parti masing-masing bagi satu misi perjuangan menumbangkan BN dan menubuhkan kerajaan baharu yang dijanjikan lebih merakyatkan rakyat tanpa mengira kaum.

Berbagai janji-janji besar dan manis ditaburkan untuk mengambil hati rakyat dalam pilihan raya Mac 2008 lalu seperti kerajaan berkebajikan, sistem pentadbiran cara Khalifah Umar Abdul Aziz, pemberian biasiswa kepada semua rakyat, pemberian sumbangan wang saguhati istimewa kepada rakyat yang memerlukan, penurunan cukai tertentu dan berbagai insentif lain bagi memikat mereka dengan harapan rakyat memilih parti mereka menggantikan pemerintahan BN yang sedia bermasalah.

Tenyata janji-janji besar dan manis itu tergendala dan setengahnya belum terlaksana langsung sehingga kini. Rakyat yang mengundi menanti dan menagih janji seperti yang diharapkan tetapi kebanyakan pemimpin PR masih dibuai kemenangan luar biasa mereka menawan lima negeri (kini tinggal empat), menuntut berbagai hak istimewa yang tidak sepatutnya, mencari kelemahan kerajaan terdahulu yang tidak perlu, pertikaian sesama sendiri tanpa menyedari mereka belum melunaskan janji-janji pilihan raya yang sepatutnya didahulukan lebih dari agenda lain.

Mereka asyik berpolitik dan berselisih atas agenda masing-masing yang sesetengahnya cuba menjatuhkan rakan pemimpin lain yang tidak sehaluan. Setengah pihak cuba menjuarai isu-isu sensitif yang menyentuh hak perlembagaan dan hak istimewa orang Melayu tanpa menyedari banyak isu lain yang lebih relevan boleh dibangkitkan demi rakyat.

Ahli Parlimen dan Dun yang menang daripada PR sepatutnya bersyukur bahawa kemenangan luar biasa yang dihadiahkan rakyat dalam pilihan raya lalu harus dibalas dengan tanggungjawab ikhlas dan kerja keras bagi membela kehidupan rakyat yang lebih baik, bukan retorik politik yang sedap didengar tapi tidak mendatangkan hasil.

Benar juga kebimbangan penasihat DAP, Lim Kit Siang bahawa PR boleh pudar dan ditolak rakyat dalam dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti jika mereka gagal merapatkan perbezaan dan bersatu pandangan dalam agenda yang lebih besar. Jika masing-masing parti masih melihat kepentingan kaum dan agama masing-masing lebih besar dari agenda kepentingan rakyat terbanyak, sukar bagi mereka mengelak ditolak rakyat dalam Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Jangan asyik menyalahkan dan membongkar keburukan pemimpin Umno/BN saja tetapi perlulah menyelami dan mengakui kesilapan sendiri. Rakyat kini semakin bijak dan boleh menilai apa yang berlaku di depan mata dengan pandangan yang kritis.

Rakyat mahukan perubahan dan perlaksanaan janji yang sudah ditabur dan bukan cakap-cakap politik manis yang tidak berkesudahan tanpa membawa keuntungan kepada kehidupan mereka. Rakyat mahu agenda pembangunan yang boleh meningkatkan taraf ekonomi mereka demi kelangsungan kehidupan yang ketara terhimpit dan sukar dalam situasi ekonoimi dunia yang belum pulih.

Pemimpin yang bertanggungjwab harus memikirkan agenda rakyat terbanyak tanpa mengira kaum dan mempunyai niat yang jelas dan bersih.

Pemimpin yang berkesan adalah mereka yang melaksanakan apa yang dikata dan menjuarai impian rakyat seperti yang dihajatkan.4P5PP2PWZPSB
Share on Google Plus

About Orang Melaka

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Portal Melaka News tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.