KEPUTUSAN DEBAT : SHABERY MENANG SORAK, ANWAR MENANG FAKTA! Malaysiakini

Itulah gambaran awal yang dapat saya simpulkan berhubung perdebatan antara Shabery dan Anwar sebentar tadi. Seperti dijangka, Shabery akan mempergunakan pentas debat tersebut untuk menyerang peribadi Anwar. Isu IMF, IPP, hubungan Anwar – Mahathir dan sejarah silam Anwar yang 30 tahun dahulu pun menjadi bahan dan tumpuan isi hujah Shabery Cheek. Anwar ternyata tidak terpengaruh dengan taktik Shabery. Sebaliknya Anwar berjaya menjelaskan kepada audien tentang ‘tindakan awal’ yang akan diambil olehnya untuk menurunkan harga minyak daripada RM 2.70/liter ke RM 2.20/liter. Tindakan awalnya itu turut disokong dengan angka dan juga kaedah yang akan digunapakai. Manakala Shabery pula dilihat hanya mengulangi fakta dan alasan yang selalu digunakan oleh pihak kerajaan sebelum ini untuk mempertahankan keputusan yang telah dibuat oleh pihak kerajaan. Misalnya, faktor kenaikan harga minyak mentah dunia dan juga jumlah subsidi yang terpaksa ditanggung oleh pihak kerajaan. Alasan sebegitu sudahpun dipersoalkan oleh rakyat sebelum ini. Shabery sepatutnya memberikan alasan baru yang lebih kukuh dan malangnya, itu tidak dapat dibuat oleh Shabery. Oleh kerana waktu perdebatan itu hanya 50 minit sahaja, memang sukar untuk kedua-dua pihak menjelaskan semua isu yang berkaitan dengan tajuk perdebatan sebentar tadi iaitu “hari ini memerintah, esok turun harga minyak”. Apapun, audien yang menonton perdebatan tadi tentunya sudah dapat mengetahui kaedah yang akan digunapakai oleh Anwar untuk menurunkan harga minyak di negara ini. Bersambung …

Siaran ulangan debat tersebut akan disiarkan di http://www.tv9.com.my

Share on Google Plus

About Orang Melaka

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

88 comments:

  1. cepatnyer adik wat komen pasal debat ni... pantas n proaktif... which is very good! by the way dik, pentas ini memerlukan org2 seperti anda... keep up a good work!

    ReplyDelete
  2. I watched the debate on TV and I have to say that Shabery is of no matched to Anwar. Anwar clearly won the debate hands down.

    Why? Because while Anwar answered all questions precisely, factually, to the point and without staying away from the original questions, Shabery was beating about the bush, running in circles, talking stories, attacked Anwar personally, and running out of topic on most occasions.

    It was obvious that while Anwar came to proved a point, Shabery came to shame, discredit and humiliate Anwar with below the belt attacked on Anwar personal character. Everything, but to answer the questions.

    But then again, maybe he didn’t know how to answer them.

    ReplyDelete
  3. Bismilah Hirahman Nir Rahim
    Cik Nur
    Lain kali tolong pilih tajuk perkara biarlah positif sikit.Saya rasa keberanian Menteri penerangan patut di puji tak macam menteri yang lain suka lempar batu sembunyi tangan .Sepatutnya Cik Nur puji lah sikit Menteri Penerangan so lain kali adalah peluang untuk Pakatan Rakyat dapat live "DEBAT" ok cik Nur

    ReplyDelete
  4. bangang ja si sabery nie...
    IQ taraf lembu...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..
    Tahniah kepada Dato seri Anwar,kerana telah berjaya untuk menjelaskan perancangan yang teliti dan hebat dgn fakta2 yang boleh diterima pakai...Dan Tahniah juga kepada Shabery kerana telah berjaya mempamerkan kebodohan yang amat ketara dan melambangkan status sebenar tahap pemikiran menteri2 dari barisan nasional.....Kepada penulis blog ini saya ucapkan syabas kepada anda kerana dapat membuat kesimpulan hebat di atas perdebatan tersebut dgn waktu yang amat singkat....

    benjamin5347@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. Looking the trend Shabery produce since he took over the ministry until tonight, I think he is also one of the possible cross over candidate. No BN b*****d would do a live telecast parliament or debate.

    ReplyDelete
  7. A'kum semua,

    Saya memang boleh agak, begitu lah rumusan yang akan dibuat oleh penyokong-penyokong Anwar. Skripnya memang dah sedia. Apa pun berlaku, Anwar adalah hero, dan tetap menang. Pada saya, kalau Anwar dok bising hanya nak turunkan 50sen harga minyak, tak payah nak tukar kerajaan. Saya ingat dia ada idea yang jauh lebih dinamik dan radikal daripada apa yang beliau cadangkan mlm tadi. Beliau hanya mempertahankan perbezaan sama ada RM2.20 atau RM2.70. Sampai bila boleh bertahan harga tersebut. Ceteknya strategi ekonomi bakal PM Malaysia. Kerajaan hari ini memikirkan struktur subsidi yang jauh lebih kedepan yang lebih lestari memandangkan harga minyak dan ekonomi dunia yang kina tidak menentu, bukan soal 50sen. And for him to reject the fact that our oil (and other country too) is deplecting, is sad. Memang sah populist. Nakkan undi popular sahaja. Kesian penyokong Pakatan Rakyat yang merasakan Anwar semacam seorang genius. Compare to Dr.Mahathir, ilmu ekonomi Anwar is half-past six. I think Guan Eng and the likes would think twice to make Anwar the next PM. After tonite's debate, all thinking Malaysia and world over, would be able to see Anwar's shallow economic strategy. Just for 50sen, nak tumbangkan kerajaan, isyyy...isyyyy...kesian.

    ReplyDelete
  8. Shabery is light weight to Anwar. Even Najib and Pak Lah are light weight too. Mahathir or Rais Yatim baru ada match.

    ReplyDelete
  9. Denone...Jangan susah hati kalau u tak nak minyak turun, u kekal beli minyak rm2.70, kami beli mana yang rendah. U dapat pahala juga menderma 50sen setiap seliter.

    ReplyDelete
  10. Denone,

    I think pemikiran you lagi cetek dan kolot. Maybe you dah makan duit BN kot. Maybe 50 sen for you is nothing compared 500 million. But that 50 sen can cause beras to turun, tambang bas turun, tambang teksi turun and macam-macam lagi turun. Bagi yang bergaji 500 million dalam sekali sign macam kamu, 50 sen mungkin tak bawak makna apa-apa. Tapi bagi yang tidak berkenderaan, yang gaji kurang 1000, that 50 sen boleh menambahkan duit lauk selama seminggu dan mungkin boleh tambah susu baby satu tin lagi. STUPID BN MOROON..

    ReplyDelete
  11. Anwar 4 Shabery 0.

    Memalukan UMNO, esok gerenti kena pecat.

    ReplyDelete
  12. Tiap kali wakil dari pakatan rakyat diberi peluang berdebat di kaca TV, mereka akan menggunakan peluang itu untuk menjelaskan isu-isu semasa kepada rakyat dengan mengemukakan fakta-fakta dan cara mengatasi sesuatu masa'alah. Berbeza dengan wakil dari kerajaan yang asyik merapu dan cuba mengelak dari memberi jawapan yang sebenarnya. Inilah tahap pemikiran yang ada pada menteri-menteri yang ada di Malaysia. Bagi penyokong yang tolol, tidak nampak akan hakikat ini kerana mempunyai pemikiran yang sama dengan menteri-menteri yang disokong. Kesian kesian..

    ReplyDelete
  13. shame to ABB and najis , chicken toi take the challenge , by the way , they are just interested to cling to the throne in coming party election , this is the best representative the send from cabinet . i dun see any future where we malaysian under this bodowi admistration . SABRI bodoh hanya melontar personal attack toward AI where the issue of debate tonite is fuel price , din at all i hear any measurement he going to suggest to goverment to curb the current economy crisis , but that is expected , becoz this all 140 BN MP they all taking care of the gowlden bowl and mega project , they dun give damn shit to our rakyat problem

    ReplyDelete
  14. End of the debate, DSAI came to Sabery to offer his hand shake, that shows how charismatic and gentleman that man is.

    DSAI is an elite in his own standard not even Paklah come close to it. He is a leader of the world standard and Obama may be qualified to the stage not the like of sabery and same goes to the other umno leaders.

    Nobody in the rite frame of mind would like to see this great leader to be arrested for disgraceful accusations.

    So let us pray to the almighty god. Ameen

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum

    I have to agree that Anwar was far excellent as compared to Shabery. He was very focus on the issue discussed and the personal attacks put forward by Shabery from time to time only demonstrated his frustation for not being able to defend Pak Lah's policy well. Any way, I think nothing much could be said to defend a policy that was implemented in so much hurry without given much thought. I guess Shabery was not too bad as well since I think as a light weight he had performed as expected and much better as compared to the UMNO heavyweights who opten to chicken out from the start. Well done to Anwar and good job to Shabery. I think despite losing in the debate, Pak Lah should retain Shabery since he is among the best that he has in his cabinet.

    ReplyDelete
  16. Denone!!

    50sen duit jugak tau... u kalau nak murah gie le dok nigeria and arab saudi...

    ReplyDelete
  17. Menteri informasi yang kurang berinformasi...hahaha mcm maiden chendol jgk....

    ReplyDelete
  18. Dennone,

    50 sen pun kalau PR tidak bising BN tak nak bagi turun tau mungkin naik ada. Ingat tak Anwar kata itu 50 sen tu sebagai langkah awal. Cuba bayangkan kalau anda beli 10 litre anda dah jimat RM5 dan boleh beli beli keperluan lain dengan RM5 gula ke bawang ke.

    Shabery cakap ulang tayang saperti yang pernah keluar dari mulut pemimpin2 BN sebelum ini, itu pun dah berbuih mulut.

    ReplyDelete
  19. Anwar is good in fact he is very good. We want a "can do" person to lead the country, not a excuse finder. Just like, if you a salesperson, you need to think of anything to achieve sales target not give all excuses about the world's oil price, Venezula or Norway. I think BN running out of idea to govern this country effectively and financially sound.
    We have to think of a way to solve Rakyat problem, not create more problem. Bodoh Nasional(BN).

    ReplyDelete
  20. I really cannot comprehend, why we need to resort to name calling. Mari kita bincang secara bertamaddun dan rasional. Pada pandangan saya, Anwar mesti menunjukkan strategi ekonomi beliau yang lestari, bukan bersifat semasa. Kalau nak perdebatkan sama ada 50sen atau 60sen, tak payak buat secara live. Saya nak tengok bakal PM mempunyai pemikiran yang boleh membawa Malaysia jauh kedepan. Dengan 50sen tak boleh nak bawa ke mana. Saya sebenarnya khuatir untuk memberi peluang kepada Anwar menjadi PM. Bacalah buku baru Joseph Stiglitz, bekas Presiden IMF dan Naib Presiden Bank Dunia dan juga bekas penasihat ekonomi Presiden Clinton, Making Globalisation Work (2007) yang akhirnya mengakui betapa kesilapan dasar-dasar IMF yang memiskin negara-negara yang melanda krisis ekonomi. Naib baik tahun, Dr.Mahathir pada masa itu tidak ikut telunjuk IMF. Kalau Anwar PM masa tuh, dah lama Malaysia hilang soverignty dan dijajah lagi sekali. Marilah sama-sama kita berfikir dan banyak membaca buku-buku yang boleh membuka minda, jangan asyik leka dengan kebolehan Anwar berpidato. Nanti menang sorak, kampung tergadai....

    ReplyDelete
  21. Shabery kenapa tak jawab soklan Anwar "Sewaktu pilihanraya umum yang lalu BN berjanji tak akan naikkan harga minyak lagi tapi selepas tiga bulan tiba yiba dinaikkan dengan mengejut" ?????

    ReplyDelete
  22. Saya tak setuju dengan Denon kata

    "Memalukan UMNO, esok gerenti kena pecat."

    Tak boleh dipecat! he is the best in UMNO. Tak kan Najib atau Pak Lah berani debat dengan Anwar.

    Kalau si Saberi kena pecat, siapa nak hantar untuk berdebat dengan Anwar di masa depan ?

    ReplyDelete
  23. Tonite, i am proud to be a Malaysian. Finally, we have an avenue to judge who can perform better and clearly BN cannot perform. All the personal attacks have no relations to the rakyat. Anwar stick to the topic well and constructively. I will be proud if we have a PM like him.

    ReplyDelete
  24. Dennone,

    dalam masa 50 minit memang tak cukup untuk mengeluarkan hujah hujah yang lebih mendalam.

    mungkin anda yang cetek dan tidak bertamadun.

    ReplyDelete
  25. Banyak sangat Anon posting, susah saya nak respond. Ada yang tak setuju dengan saya, tak setuju mengenai apa? Yang mana satu? Kalau boleh berikan secara spesifik boleh saya ulas atau hurai lebih lanjut...dan Nur Aflah kena lah respond juga...anyway, is that your real photo...hmmm?

    ReplyDelete
  26. Really sad to see some Malaysian have very shallow thinking and fail to see the REALITY.
    RM0.50 for the begining is nothing for them but for most of the makcik, pakcik, ah pek, auntie, amma and all sundry IT IS SIGNIFICANT.....
    Sigh .... we are stuck with third world mentality.... So Sad.

    ReplyDelete
  27. Dennone,

    atleast Anwar much much better than Badawi.Every night televised in tv talking rubbish.
    so berbaloi disiarkan secara live.

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Denone,

    Mungkin ada sedang mimpi tadi ble DSAI berkata policy sape yang naikkan harga minyak? Policy IMF tu. Sape yang ikt telunjuk IMF? DSAI ke SATU LAGI PROJEK KERAJAAN BN?.. Dont sleep masa forum... 50 minit memberi fakta walaupun 50 sen, lebih baik dari tak menjawab soalan. 50 minit tapi dapat mengurangkan 50 sen, lebih baik daripada 50 TAHUN tapi masih bersembunyi dibelakang bayang-bayang sendiri dan nak menipu rakyat je. Ingat rakyat bodoh? GLOBALIZATION lah yang menyebabkan rakyat Malaysia semakin cerdik skrang.

    MP BN bukan tau globalization kot. Globalization bagi dorang Beli Submarine France, pakai teknologi Sukhoi Soviet, Plagiarise Doktrin Aust, US, UK untuk diguna oleh rakyat Malaysia.

    Email pun silap-silap upah PA baca dan balaskan. Dengan yang I Dont speak Inglish, cemana nak kejar globalisasi?

    Tapi saya tetap tabik kat Shabery. Walaupun tak ada substance, tapi masih berani tampil memperbodohkan dirinya. Mungkin dia ada dosa kot, tu BN biarkan dia tebus dosa dengan bodohkan dirinya.

    ReplyDelete
  30. Hai Aflah, you're cute ;)

    ReplyDelete
  31. denone... PR nak turun harga minyak, BN naik harga minyak mana sebenarnya ko pilih...? PR ke BN..?

    ReplyDelete
  32. denone,
    with 50 minute, dsai already give us idea how to manage this country. maybe for u, 5o cent nothing. cannot manage our country. but as langkah awal like dsai say 50 sen can be 2 billion. hat just 50 cent form our petrol, diesel and gas.

    but how about ipp,
    how about with beras turun, tepung turun,
    who's can get that benefit...rakyat kan.

    and 4 me, that pakatan rakyat strategy. that dsai strategy. if in 50 minute debate, dsai tell everything, i believe, bn governmt akan plagiat, tiru, duplicate or whatever.

    and apa lagi senjata for pakata rakyat.

    hehe. taht just my opinion.

    i am no pakatan rakyat members but i am bn member.
    but for me if that true, i must defend it.

    setuju tak setuju, kebenaran tetap kebenaran.

    jangan fikir orang lain tak betul, dsai tak betul. susah nak jawab di akhirat nanti.

    fikirkan yang betul dan lihat cahaya kebenaran

    ReplyDelete
  33. HELLO!!!
    Ini bukan blog untuk ngoratlah!!!!

    ReplyDelete
  34. kegagalan Shabery mengemukakan hujah yang bernas amat ketara. Shabery gagal mematahkan hujah dan soalan yang dikemukan dengan baik. Sebaliknya acap kali menyerang isu-isu peribadi Anwar Ibrahim. Kasihan sungguh. Jika dia sedar dia pasti akan letak jawatan tidak lama lagi.


    terima kasih

    ReplyDelete
  35. denone,,
    xpayah nkau sibuk2 dgn aflah nie.dia jauh lagi bijak dr nkau. penilaiannya lebih adil demi rakyat malaysia. banggalah nkau dgr bn kaki tuduh org jolok lubang jubor. nkau pun lebih kurang mcm saiful, jual jubor last minute

    ReplyDelete
  36. Anon 1:14,

    Agree with you. Saya BN bukan, PR pun bukan. Tapi ble study political science, tau lah bertapa kotornya politik ni.

    Yang penting kita tak boleh hakikat hitam kepada putih. Kalau hitam, kita ubah ejaan, fizikalnya tetap hitam.

    Jangan kaki sebelah dah masuk syurga, kene panggil balik oleh 27 juta rakyat Malaysia kerana mengiyakan yang salah. Hak kita, kita buat apa kita suka. Hak 27 juta rakyat kalau curi, tak tahan woi kene sebat kat akhirat nanti.. Saya confirm akan panggil balik punye sebab hak saya dah dirampas..

    ReplyDelete
  37. walaupun DSAI dah nampak tuanya tapi yg lebih 'terkehel' kelihatannya ialah Dato Shab. letihlah bila banyak sgt 'personal attack' mengambilalih. rasanya mungkin Dato Shab perlu lebih kerap ke 'gelanggang' barulah boleh jadi inspektor Shahab gituuu...

    ReplyDelete
  38. apalah sabri ni.... patutnya dia dah awal-awal lagi dah buat homework....
    kalau nak debat perlu ada fakta, bukan dengan menyerang peribadi yang dijadikan fakta... dia ni mengong ke apa aaa. apa-apa pon tengok apa gomen komen esok..... mesti sobri yang juara..... bongok tol

    ReplyDelete
  39. The real winner ofcoz is Rakyat !! Malaysia need this kind of open debate !! Amazing to watch !!

    however, DSAI got what he wants on mains stream media and done it very well and sounds like gentleman indeed.

    As Shabery now become Shabiri , He had succeeded follow planted “personal attack” script ON DSAI !! You think
    percayalah !! … percayalah !! …. and people will percaya you
    Let me tell you i the first will not percaya until you show the facts …. What a joke …. you are running out of idea to defence.

    SO, the winner of personal attack goes to …..indeed and as expected Mr Shabiri … bravo brader.

    Cheer mate

    ReplyDelete
  40. no doubt why he was quoted as 1 of the most influential politician in asia. His speech full of confident, facts and charisma.

    Datuk Shabery did score 1 high point tho, his gut to debate Anwar face to face. I have to give him that.

    ReplyDelete
  41. Dear Denone,

    Crisis IMF yang ada baca represent strategy market sector respond in term money flow in & out for those need money. Every loan given off course, payment in various ways, barter trade, investment opportunities... but for Malaysia u must look apa sebenar terjadi politically, bank mergers, funds created for Dana Harta Dana Modal, Penarikan RM notes RM500 & RM1000 from all over the world's bank accounts. Dalam kajian saya, semua ada politically & financial reasons that benefits certain quarters otherwise should be benefited Raakyat as the money come from hak Raakyat. My observation we are luckly at that time funds (internal & external from profitable GLCs) available & overtime we recovered. Actually Bank Negara knows a lots & many things done hiddenly.. maybe Fund from oversea too was use to help finance the govt during the crisis. The issue at the time, crisis hits companies losses due sharp decline of Stock prices. Many of them political link companies were hit worst. Dana harta & dana modal being used with bank mergers negotiated win win, off course u must know owner of bank always win.U must study these cases look whom benefits from these deals. Therefore Role IMF in Malaysia during the CRISIS being said negatively by media & perception but actually we never know whose money being used to finance the CRISIS because its never transparent. U must remember Rule of LAW, every Financial Crisis need funds from somewhere, I believed funds comes from oustside...may be from IMF too because it was not tranparent. DSAI he is human people make mistake & make good in life. His alone cannot run the country without good intelligent peoples whom capable to contribute help our beloved country. My opinion, good transparent management will fruits impressive results & with good strategies as Petronas. If we found Petronas team not doing well & give bad results. If you given the power would u search of new capable leader to lead the team ? Lets turn the coat, let us all rakyat review the current govt team, are we find them giving good results as Petronas. As a voter, I would like for a change at least give them a trial at least 1 term and see them how they perform. If they not doing well we as rakyat can change the govt again. Look BN has rule us 30 yrs + and given the current economic situation I vote for change.

    ReplyDelete
  42. This STUPID Denone asking the same STUPID question in DSAI blog. A friendly advice to denone, DO YOUR HOMEWORK FIRST. Dont get caught with your pants down like Shabery did or they will be another UMNOPUTRA who will screw your a***e up past your throat.

    ReplyDelete
  43. assalamualikum...

    Anuar 10 shabery 0

    Memalukan dan confirm esok shabery yg mulut berbuih tu letak jawatan menteri penerangan.saya selaku AMK wangsa maju akan tetap sokong datuk seri anuar ibrahim.

    Wassalam...

    ReplyDelete
  44. ASSALAMUALAIKUM,

    ANUAR 5 vs SHABERY 0

    SAYA SOKONG DENGAN AMK WANGSA MAJU SHABERY PATUT LETAK JAWATAN SELAKU MENTERI PENERANGAN TAK ADA GUNANYA LAGI DUDUK DIKERUSI RTM,APA NABIL CAKAP(LU PIKIRLAH SENDIRI) TAK RETI2 NAK BERAMBUS.

    HIDUP ANUAR!HIDUP ANUAR!HIDUP ANUAR!

    ReplyDelete
  45. Salam,
    Cik Nur, dimana boleh sy dapatkan rakaman VCD or etc.. Shabery Vs Anwar ni?

    Memandangkan sy berada di luar negara pada tika ini, so sy telah ketinggalan topic yg menarik perhatian rakyat Msia yg peka kepada situation yg melanda Msia dewasa kini.

    Atau ada sesiapa antara kita boleh berikan info berkenaan...pls drop me via email to zubirj2000@gmail.com

    ReplyDelete
  46. peh sini panas...tapi kat http://opendebate.wordpress.com/open-debate-forum/ sejuk jek takder sape² nak tulis

    ReplyDelete
  47. peh sini panas...tapi kat http://opendebate.wordpress.com/open-debate-forum/ sejuk jek takder sape² nak join =(

    ReplyDelete
  48. Shabery, kamu memang ngok!Hsang pi plastik surgery bibiak bawah hang dulu.

    ReplyDelete
  49. Wahai sang shabery, pasai apa hang sanggup jadi pecacai si Dollah dan si Najis tu? Hang masih mentah dalam politik! Pasai apa hang tak mau bagi RTM siar secara langsung debat tu? Tak dak telur ka? Bagilah tau semua orang kampung tengok TV debat tu. Bukan semua orang kampung ada ASTRO! Masa bedat tu pun mulut hang berbuih berdepan dengan Anwar. Anwar menang debat tu kalau hang nak tau!

    ReplyDelete
  50. kalau dah pandang negatif apa yg dibuat kerajaan pon akan dipandang negatif juga, tu laa mentaliti manusia. Anwar terlalu agung pada anda. setiap inci ayatnya ibarat gula dan anda semut-semut yang mengerumuni manis-manis gula tersebut. sedangkan belum tahu kepastiannya tetapi dibayangi kemanisan kata-kata anwar, anda mencerca kerja dan usaha shabery. bukalaa minda, ada faktanya juga dalam hujah shabery seperti mana hujah anwar. anwar sememangnya berjaya dalam hujahnya dengan kata-kata tajam dan menyakinkan namun isinya tidak pasti. sejarah telah membuktikan apa yang telah dibuat oleh pemimpin jalanan ini seperti yang telah dinyatakan oleh shabery dalam debatnya itu. terima kasih padanya kerana warga baru tidak tahu bahawa anwar pernah berdemonstrasi menentang petronas dan hari ini rupanya petronas juga ditagih. sejarah juga telah membuktikan bahawa bukan anwar yang membantu negara ketika kegawatan ekonomi 1997. tp kenapa hari ini dia terlalu sibuk dengan masalah minyak? lu fikirla sendiri jebon

    ReplyDelete
  51. shabery tu menteri? awat dok menteri jwb mcm debate pelajar sekolah rendah, wa tengok shabery mcm tak sabar2 nak serang peribadi anwar mcm rasa bangga dpt korek sejarah dan malukan anwar.. wahai shabery better resign la, dlm 50 tahun merdeka tak pernah tgk menteri takda ketokohan langsung, sekali tgk cm org sakit..kala wa jd boss lu malula jwpn serangan pribadi lg bnyk...asik bandingkan negara luar yg gaji minima jauh lg tinggi dr negara kita, TAK BOLEH FIKIR N GUNA AKAL KE BEZANYA NEGARA LAIN

    ReplyDelete
  52. Stupid Denone!! another UMNO mombers yg dah jd hamba info dr media2 BN....Denone, what a shame!!!. Get your facts right then baru menyalak...

    ReplyDelete
  53. Well done Datuk Seri Anwar! You had all the relevant points compared to your opponent. And You were also well prepared for it. Hope to see more of such debates in the future. And to the goverment team: please do your homework before accusing others!

    ReplyDelete
  54. Anon 8:13,

    You are another BN monkey I assume. Try looking the debate in a bigger perspective. A minister talk out of context of he debate and you said he is still better off.

    If DSAI intend to do personal attack, I assured you Shabery would be a no better person than what he is now even after humiliating himself.

    You should also understand the process and aftermath of decision making. Decision made before was right provided all the considerations were looked into even though it was not popular. However the same decision if being apply now, it may not be relevant as the situation and environment have change.

    The development and progress of any institution is like a wheel and it takes an evolution to change things. 1969 was rock bottom and it takes a generation for Malaysia to rise to the peak that involved many incidents such as 13 May, DSAI, Ops Lalang, UMNO BARU, SEMANGAT 46, Reformasi and so on that involved the current government official including MINISTERS.

    Arguably Mahathir did make changes although the element of corrupt existed but still Malaysia was then at her peak performance.

    It seems that Malaysia is now back at her rock bottom position and it would takes an evolution to rise back. Unless a revolution can be introduced, we have to wait for another generation to see the result.

    So be positive and dont try to find fault on others. If you are trying to find fault, you can find 1001 in any one person and so can the person you are checking. For a start I can find a few in you such as lying, manipulating, ignorance, propagating, conspiring, abetting to sedition and so on.......

    Be positive. LU FIKIR LA SENDIRI BEB.......

    ReplyDelete
  55. Aku rasa Denone ni ibarat Pak Kaduk menang sorak tapi bukan saja kampung malah negara tergadai... sedarla sikit hoi...kau paham atau buat tak paham masa debat tu... memalukan betoi kau ni...bukankah Anwar cakap ini cuma langkah awal...turun 50sen dulu sebab memangla boleh turun lebih dari tu tapi kena buat kajian dan analisis dulu setakat mana kerajaan BN membazir wang rakyat.. lepas dapat selesaikan ketirisan dan kebocoran ni barula ada langkah yg seterusnya..kau ni sekolah ka tak sekolah...

    ReplyDelete
  56. I am slso proud to be Malaysian as the first time in the history that we can see people debate openly. Was it the first time? I do not know.

    Salute Shabery for the courage to debate although there are lot of things to be improved and it is just a beginning.

    To DSAI, congrats and he feels so relieve at least to be able to voice his opinion and very gentlement in handling the debate.

    ReplyDelete
  57. Anda telah mendengar cara Anwar turunkan harga minyak...? hari ni perintah esok turun? Cakap tak serupa bikin, laksanakan dulu manifesto di negeri yang ditadbir oleh pembangkang baru fikir nak tadbir satu negara. Pasal air di Selangor pun ambik masa, jadi tolonglaa fikir panjang skit dengan auta Anwar ni…

    ReplyDelete
  58. Debat malam tadi memang jauh lebih memihak kepada Anwar. Ini kerana saudara Anwar mempunyai fakta-fakta yang kukuh dan isi yang diolah dengan begitu baik.Walaubagaimanapun tahniah kepada Shaberi Chik yang berani menyahut cabaran berbanding pemimpin2 yang lain.Jika kita lihat debat semalam Shaberi Chik tidak banyak membuat ulasan yang bernas dan berkesan kerana memang beliau tidak mempunyai isi-isi dan alasan yang kukuh untuk didebatkan bagi menyatakan pendirian kerajaan berhubung isu kenaikan harga minyak.Beliau juga hanya membandingkan kadar inflasi dan harga minyak di negara-negara luar. Ini sudah tentu tidak dapat diterima oleh rakyat kerana sistem dan cara hidup di sana sudah pasti amat berbeza dengan negara kita.Rakyat hanya mahu mendengar bagaimana berkesannya cara kerajaan untuk membantu rakyat bagi menghadapi kenaikan minyak global.Rakyat juga diuar-uarkan oleh kerajaan cara yang dibuat bagi membantu rakyat yang kadangkala rakyat sendiri tidak faham strategi kerajaan itu sendiri. Rakyat juga dimomokkan dengan NCER, dan WCER yang hasilnya tidak membantu rakyat secara terus.Jadi dapatlah disimpulkan di sini bahawa kerajaan haruslah mendengar idea-idea yang bernas dan berkesan walaupun ia datang dari pihak pembangkang. Jika rakyat berasa selesa dan hidup dalam harmoni sudah pasti akan menyokong kerajaan sekarang.

    ReplyDelete
  59. salam...

    wartawan bernama buat kecoh sampai bertumbuk2 semalam sebaik sahaja program abisss...

    bertumbuk sampai jatuh tangga akibat berebut2 nak buat liputan eksklusif...

    dik aflah ade dpt berita ni? and...adik xnak ke respon komen kengkawan kat sini ni?

    ReplyDelete
  60. Hazeim,
    Saya sokong kenyataan anda.
    Shabery langsung tak layak berdebat dengan DSAI.
    Baca buku plan petronas pun tak habis berani cakap pasal minyak.

    ReplyDelete
  61. Anak Watan Terengganu

    Saya ingin menyentuh tentang fakta bodoh yang di kemukakan oleh Shabery mengenai harga minyak rendah tapi inflasi tinggi di negara Arab Saudi, Qatar dan UAE. Satu isu yang boleh dianggap diketengahkan oleh seorang pemimpin yang ketandusan ilham dan ilmu.
    Bayangkan berapa ramai warga Malaysia dan juga warga negara-negara jiran Malaysia yang berhijrah ke negara-negara Arab yang disebut diatas. Di Arab Saudi sahaja, mengikut rekod yang tidak rasmi ada seramai 1500 warga Malaysia yang berhijrah dan berkerja di sini sudah bertahun-tahun. Disebabkan apa dan mengapa? Dan mereka adalah di kalangan golongan profesional. Ini adalah disebabkan penerimaan pendapatan yang lumayan dengan kadar harga minyak yang cukup rendah. Disebabkan inilah, kerajaan BN menganjurkan baru-baru ini satu program bagi menarik minat warga Malaysia pulang berkhidmat ke tanah air yang dipimpin oleh bekas Ketua Puteri UMNO. Bukankan ini percanggahan pendapat di dalam UMNO amnya dan dalam BN khasnya. Tak ke banggang namanya tu!
    Cukup bodoh dan cetek sekali ulasan seorang Menteri Penerangan yang saya rasakan hanya layak untuk pulang ke Kuala Kemaman bagi menguruskan perniagaan keropok lekor.
    Kepada DSAI, 'standing ovation' saya berikan. Memang layak beliau mengenengahkan segala kepincangan kerajaan yang telah dilakukan selama ini yang mana ramai yang tidak mengetahui cerita yang sebenar.
    Salam Reformasi saya ucapkan kepada DSAI dengan harapan cekalkan semangat juang dan tabah menghadapi segala fitnah serta sumpah seranah pihak yang tak bertanggungjawab.
    Wassalam dari Jeddah, Arab Saudi.

    ReplyDelete
  62. dear denone, i think u should learn basic mathematics/calculation.its not about 0.50 sen only.you are shallow....bakal jadi menteri barisan nasional yang bodoh dan ego.

    ReplyDelete
  63. Anonymous said,
    "he is the best in UMNO. Tak kan Najib atau Pak Lah berani debat dengan Anwar."

    Damn! kalau Shabery yg terbaik dlm umno, patutla umno hampeh.. termasuk la pengikut2 umno BN yg dungu dan pengipas punggung umno BN mcm danone..

    ReplyDelete
  64. Denone2..Kenapalah biskut yang cetek ilmu ni hendak mempertahankan.
    Simple je keputusan debat semalam, siapa yang menjawab soalan BASED kpd soalan yang ditanya?? Siapa yang tidak menyerang peribadi sesama sendiri dan tidak melalut seperti mana yang dikehendaki pengerusi?? Sape yang menceritakan tentang kesan kenaikan minyak kpd rakyat?? Sape yang keep on track ketika berbahas tentang minyak??
    Sabery ke Anwar??

    Denone2..kalaulah ko lihat balik debat tu, sure soalan2 ko akan terjawab..

    Tapi susah gak nak berbicara dgn org yang cetek ilmu ni..bengap sgt tak paham2..Sori ye terkasar sikit

    ReplyDelete
  65. Sewaktu perdebatan semalam DSAI kelihatan damam versi yang berbeza,
    kerana bersifat selamba dan hanya mampu melemparkan senyuman apabila shabery mengeluarkan "personal attack" terhadapnya. Berlainan sekali bila DSAI dalam ceramah sebelum ini. Dia kelihatan cool dan professional. Malah memanggil shabery "saudara datuk shabery" sedangkan shabery memanggilnya "saudara anwar" dan bukannya saudara datuk sri anwar..shabry tiada hormat langsung.

    p/s - kagum sangat dengan DSAI.

    ReplyDelete
  66. Kepada yang mengatakan Hujah Dato Strawberi tu punya fakta yang lengkap silalah tengok berulang kali debat yang disiarkan. Dato Strawberi hanya ada fakta menakutkan rakyat kpd DSAI .. tapi langsung tadak fakta berkenaan tajuk yang diperdebatkan. Kesian, dari air mukanya saja .. amat jelas Dato Strawberi ... cuak ... walaupun dia kata ini adalah kebebasan media sehinggakan beliau sanggup menerima dan menyiarkan secara langsung debat diantara beliau dengan DSAI tetapi malangnya ... pentas perdebatan itu berlangsung di TV Swasta tidak di Angkasapotty .... kenapa ek ???

    ReplyDelete
  67. Assalamualaikum,

    Sya sebenarnya tak nak lah sokong mana mana pihak sebab saya nie seorang ahli biasa jer kat negara ini, emmandangkan debate on tv show semalam antara shabery dan anwar, saya lihat kemenangan harus di beri kepada Anwar, sebab kebanyakkan hujah yang diberikan adalah dalam bentuk fakta, tetapi shabery memberikan hujahnya dalam bentuk peristiwa.

    Saya nak menekannya disini bahawa cadangan yang dikemukkan orang anwar salahsatunya adalah berbntuk menarik 1 billion dari dividen petronas yang diberikan kepada kerajaan adalah satu langkah yang begitu drastik dan sepatutnya kerajaan sudah boleh berpikiran seperti anwar.. memang betul 1 bullion menggunakan dividen dari petronas apa lah yang nak disusahkan, asalakan dapat menutup mulut rakyat dari naik minyak sedrastik sekarang...

    mengenai shabery, saya memang puji lah dia nie sebab, PM, Naib PM pun tak berani tampilkan diri untuk berdebat dengan anwar. inikan pula shabery dengan hujah nya menyentuh perkara kara yang remeh temeh peristiwa peristiwa silap anwar... shbery sepatut nya menyusulkan fakta lengkap why why why minyak naik seakrang... dan mengapa mintak tak boleh turun angkanya... mengapa.. sepatutnya shabery kene jelaskan... bukan banding crissis ekonomi antarabangsa dan juga negara negara luar khususnya...

    okie nanti saya bersambung nak buang air kejap

    ReplyDelete
  68. Lagi lagi ambil contoh dari barat. Dulu kan pernah kata jangan tiru budaya barat? jangan peduli apa yang terjadi kat barat? Dulu sombong sangat memperkatakan Malaysia is Malaysia., sekarang apa dah jadi asyik asyik barat diambil contoh. Kalau dah tak pandai mentadbir itu bagi sajalah kepada yang mampu mentadbir supaya rakyat tidak menjadi mangsa.

    ReplyDelete
  69. usairah@hotmail.comJuly 16, 2008 at 4:50 PM

    Assalamualaikum,

    Kalau nak komen mmg tak habis. Pesan saya, jgn dilayan komen yg bodoh, krn kita mgkn jadi bodoh seperti mereka..:)

    Lebih baik kita bykkan berdoa untuk DSAI yg telah ditgkap tghari tadi.

    Untuk Penyokong BN mahupun PR, berdoalah agar dibukakan hati menerima kebenaran. Takut2 apa yg kita sokong selama ini kebathilan semata.. Na'uzubillah..

    Buat aflah & kawan2. Teruskan perjuangan!!!

    Salam ukhwah,
    usairah@hotmail.com

    ReplyDelete
  70. kepada denone..

    gua berada disini bknlah untuk mengkritik lu atau shabery chik yang semalam umpama terkena sawan babi..berbuih-buih mulut..ape cite?

    gua disini hanya mahu mengatakan yang bahawasanya shabery chik tidak menjawab soalan sebaliknya menyerang anwar bertubi-tubi sehingga berbuih mulutnya..lain ditanya lain dijawab..tapi tak mengapa..dia ada sawan babi..

    panel dia juga soalannya entah apa-apa..ibarat tidak pernah bersekolah..yang difikirkannya hnaya mahu menyerang anwar..walhal semua sudah sedia maklum yang debat pada malam tadi berkisar pada isu minyak..

    shabery chik pula nampak begitu asyik menyerang anwar sehingga kisah-kisah lama yang sama sekali tidak berkaitan turut disentuh..ini membuatkan gua tersangat geram kerana banayak masa dihabiskan disitu..gua mahukan diakhir debat itu kita mendapat jawapan sama ada harga miyak mahu diturunkan atau tidak tapi yang gua dapat hanyalah air liur shabery chik..tapi takpe..dia ada sawan babi..

    akhir sekali..kesimpulan yang gua nampak adalah persamaan denone dan shabery chik..mungkin denone juga ada sawan babi?gua harapkan semoga cepat sembuh..

    lagi satu..sikit je lagi..denone,gua rasa lu orang yang ntah keberapa dh yang cuba-cuba nk try usha cik aflah ni..baik lu pergi berubat dulu pastu baru blh cite nk usha makwe ni ke makwe tu ke ok?

    ReplyDelete
  71. denone,

    come on wake up..dont be 2 stupid..plz jd pemerhati bebas untuk sketike..ini soal rakyat malaysia,bkn soal anwar..soal mase dpn negara..mase dpn kite sume..jgn biakan malaysia jatuh kerana kepimpinan yang xsepattnya separti bn..saya akui saya mengagumi dsai..saya menyaksikan debat semala n saya yakin dengan fakta dsai..umno is nothing..mereka xpnh pikir kan rakyat...bgn la dr tido anda denone..i stand 4 dato' seri anwar ibrahim..he is hero 4 malaysia..i knw ramai yg agree dgn saya

    ReplyDelete
  72. xde sapa yg sokong shabery melainkan orang2 dan pemimpin2 barisan nasional yg khayal,korup dan buta tentang nasib rakyat.walaupun shabery cuba kontrol macho sambil serang peribadi DSAI di mulutnya jelas nyata tanda2 perkataan yg keluar dari orang yg gugup dan tidak yakin dgn apa yg diucapkannya(bebuih2 mcm gosok gigi x bilas)sesungguhnya shabery dan barisan nasional x ade fakta untuk meyakinkan rakyat melainkan hanya menduga-duga tanpa bukti yg kukuh(bab inflasi iran dan venezuela yg disebabkan oleh imported inflation dan sekatan2 perdagangan lain bukan kerana harga minyak yg rendah) dan menyalak2 tentang peribadi DSAI yg tidak relevan dgn tajuk.jelas sekali shabery masih demam dan sawan(tu yg bebuih mulut tu) dengan penangan DSAI di zaman tok kaduk dulu.kalau betul shabery anak jantan, silalah letak jawatan ye.kalau x kamu adalah munafik yg tidak menepati janji.

    ReplyDelete
  73. Kelakar ajer Dato Shabery. Pergi buat research harga minyak sampai ke Venezuela. Habiskan duit rakyat ajer. Berhujah dok sebut inflasi Venezuela tinggi. Itu jer point yg dia ada. Yg lain melalut. Pegawai khas dia tak tolong sama ker buat research ni? DSAI kehulur kehilir gi ceramah satu Malysia dpt jugak buat research yg kemas dan kukuh.

    ReplyDelete
  74. MasterG,

    saya sokong pendapat anda., malangnya pemimpin pemimpin BN ini sudah terlalu bongkak ke taraf gaban. Depa tak lagi boleh menerima pendapat bernas dari orang lain. Depa terlalu menganggap depa ini champion. Saya akui depa ini champion dalam menyalahgunakan kuasa. Depa ingat rakyat masih boleh diperbodoh bodohkan lagi. Bayangkan betapa baiknya idea/formula DSAI yang beliau kemukakan semalam tapi malangnya depa masih menganggap idea DSAI itu merugikan negara. Siapa kah yang rugi sebenarnya negara ke atau regim regim pak lah? Saya khuatir sangat yang depa ini ada ajenda tak sihat yang tersembunyi itulah sebabnya depa berkeras sangat untuk menurunkan harga minyak yang sangat membebankan ini.

    Shebery harus bertanggunglawab dengan janjinya yang akan meletakkan jawatan jika dia gagal untuk mengalahkan DSAI dalam perdebatan itu, seharusnya dia sedar bahawa dia kalah teruk dengan DSAI dalam perdebatan semalam.

    Dennone...nur aflah kirim salam...phuiii!!

    salam
    ben

    ReplyDelete
  75. Saudara Zubrij,

    Saya dah rip rakaman debat tu. kalau saudara nak copy vcd itu saya boleh bagi percuma. Demi DSAI pembela rakyat dan negara.

    ini e mail saya. monceyy@gmail.com

    ReplyDelete
  76. slm..

    sy hairan knape c donone ni mati2 sanggup jd pak bodoh tegakkan benang yg basah dlm ni..sanggup malukan dr sendiri mcm stroberii cik tu juge. lainkali klu nak komen, komen biar nampak kita ni berilmu skit.apelah yg ko marah sgt Datuk seri anwar ambil lgkah awal turunkan 50sen?? bagus ape sbg lgkah awal sebab datuk seri anwar mengambil pendekatan bertanggungjawab atas gagasan yg dibuatnye..jd problem ke dgn ko?ni lah klu org tak paham nih. org berusaha cari pyelesaian...ko? tu la..kalo nak melalak kat sini biar bg cukup ilmu. terimalah hakikat rakyat malaysia lebih menyokong datuk seri anwar ibrahim..donone, otak datuk seri anwar lebih bagus dr otak ko tau?! tlg lah..ko sorg je yg pyakit kat dlm nih. huh. tak guna juge ckp dgn org mcm donone ni. ckp byk pun dia tak kan paham. lantak pi lah dgn hang!

    ReplyDelete
  77. salam semua..

    gua setuju dgn anonymous 10.03..lebih ramai rakyat yg menyokong datuk seri anwar ibrahim. gua pun penyokong setia DSAI..kesian DSAI, diuji lg spt thn 1998. semoga DSAI terus tabah dengan segala yg menimpa..kami tetap akan terus mendoakan DSAI selamat agar dpt terus membela nasib rakyat malaysia. HIDUP ANWAR!!!

    ReplyDelete
  78. HIDUP ANWAR IBRAHIM!!!! KAMI MENYOKONG TEGUH DATUK SERI ANWAR IBRAHIM!! malas lah nak ckp byk..karang c labahau denone tu melalak lg...yg penting...HIDUP ANWAR!!!!

    ReplyDelete
  79. Danone,

    Thanks for showing how stupid and Dumb a** u r....No wonder all UMNOs person showing same symtom and u r the good example from UMNO site...

    Ok danone...

    Memandang kebodohan hang terselah..biar saya i kurang ilmu ni pun tau langkah awal di berikan oleh anwar...
    Utk pengetahuan saudara...dgn keadaan ekonomi skg dan pasaran minyak dunia skg...tentu DSAI dah buat pengkiraan bahawa turun dpd 2.70 kepada 2.20 sebagai langkah awal dan akan di review setiap bulan dgn langkah tersebut...kalau di tempat negara ASEAN yg lain diorg akan review harga minyak diorg setiap bulan...sbg cth Thailand..walaupun minyak diorg mahal...harga kereta murah sgn harga VIOS dlm 40k....kalau kita pulak....dah minyak mahal...kereta pun mahal...camno...tak balance la...mane hak rakyat...dimana duit rakyat..kalau goverment kita..kalau dah naik...tak pernah2 pulak nak review setiap bulan....harga minyak dunia tetap turun dan naik kdg kala...tapi sampai bila naik ni bertahan En Danone..dan langkah seterusnya pulak kalau turun lg pasaran minyak..maka DSAI buatlah langkah kedua dgn menurunkan lg harga minyak...saudara tentu tau bahawa negara kita mempunyai bekalan minyak...dan minyak adalah hak kepada Rakyat yg hidup di Malaysia dan bukan utk Kroni saje...itu adalah amanah Allah pemberian kepada kita.Bayangkan keuntungan Petronas mencecah 67 billion...apasalah nya sebagai cth memberikan 1 billion utk menurunkun harga minyak sebanyak 50sen..susah sgt ke...!!!(good fact from DSAI)...dan rakyat melopong!!!apa rakyat dpt? dgn keuntungan sebegitu rupa...67 billion(utk bersih pulak tu) dan Petronas ni di kopratkan under Govenment dan goverment nak koporat kn si Petronas tentu pakai duit rakyat...so...itu dah satu amanah kepada petronas utk menjalankan kewajipan menolong rakyat...betul tak..!!dan goverment pulak anggap mcm duit dia la pulak....so pikir2 kan la...dgn turun 0.50 sen bole memberi kelegaan kpd golongan org yg susah...terutama keluarga yg ramai...pikirla saudara...jgn pikir diri sendiri dgn mengunakan kepala lutut...ramai kate...harga minyak naik..terpaksa la ikut..dan tukar lifestyle...itu kate org yg berduit...kalau org yg kurang berduit camne lak..??tentula parah..dan satu kewajipan kpd kerajaan menolong rakyat dgn membuat langkah susulan supaya dpt meringankan beban...itula yg pelik..kalau memberi insentif kpd kompeni diorg bole lak...tapi kalau nak beri insentif=subsidi mcm susah nak bg...kpd rakyat..even kalau aku jual ko satu brg tentu ko nak harga yg lebih murah..dan ko renung2kan lah...

    ReplyDelete
  80. inilah manusia yang pemikirannya half past six kata omputih..dannone hang fail matimatik ke?...klau nak pandai matimatik pi makan taik badawi dan najib ini petua mujarab punya.

    ReplyDelete
  81. wahai denon yg bangang...
    ko..kata..,bekas presiden IMF dan naib presiden bank dunia dan juga penasihat ekonomi Presiden Clinton..telah mengakui kesilapan dasar-dasar IMF yg telah memiskinkan negara yg di landa krisis ekonomi..
    Utk pengetahuan ko...
    salah satu dasarnya..adalah dengan menaikkan harga minyak ikut pasaran dunia..dgn cara menghapuskan subsidi minyak..
    dan berbagai subsidi lagi seperti kos hospital..dll
    so apa yg berlaku skrng adalah dasar IMF..tak faham lagi ke..?BANGANG..!!!! dulu ko sekolah mana ni...?
    Dasar IMF ni..memang tujuan untuk memanupulasi sesebuah negara. supaya tekanan hidup rakyat sesebuah negara akan memberi peluang utk mereka terus menguasai dunia..terutamanya negara yg kaya dgn khazanah bumi..
    itulah cara dia menjajah...menjajah ekonomi namanya..
    IMF sebenarnya adalah milik yahudi..
    samaada ko sedar ke tidak..banyak syarikat2 d Malaysia ada sebahagiannya adalah pemilik saham yahudi..
    BANGSAT..!!!!!

    ReplyDelete
  82. TU LA HANG DENON..KLU CKP GUNALA PALA HOTAK HANG JGN GUNA PALA LUTUT..KAN DAH KENA TERAJANG..HUHU..SIAN C DENON. KO KUTUK LG DATUK SERI ANWAR, SIAP KO!! MCM LA DIA DGN PEMBESAR UMNO NI BAGUS SANGAT!!! PUIII!!!

    ReplyDelete
  83. SHABERY CHIK KENA SAKIT GILA BABI..PATUTLA MELALUT JE...PIGI DAH

    ReplyDelete
  84. MANA DAH C DENON TU?? MACAMNI LAH DENON..KO MARAH SGT KAN DATUK SERI ANWAR BUAT LGKAH AWAL NAK TURUNKAN 50SEN HRGA MINYAK KAN?? AKU CADANGKAN KERAJAAN NAIKKAN HARGA MINYAK RM10 SELITER KHAS UNTUK DENON NGAN KUNCU2NYA.BARU PUAS HATI DAN PADAN MUKA KAN???? ORG NAK TRUNKAN HRGA MINYAK PON JD MSLH KAT HANG..PELIK2..XPER NTI KLU HRGA MINYAK DAH TRUN, AWAS KO DENON KALO KO BELI HRGA MINYAK YG DAH TURUN..!!

    ReplyDelete
  85. its really clear whos win, only ppl with low IQ will say strawberry win..

    ReplyDelete
  86. assalamualaikum danone,

    Sabar je la danone.walaupun org lain menghentam ko, aku ada di sini utk mempertahankan ko..betul la ckp danone tu.kenapa pulak nak turunkan harga minyak.kan dah elok2 harga minyak tu naik.sekurang2nya ramai la org yg makin susah kat malaysia ni..kami memang x boleh tgk org lain senang.klu boleh tol pun naikkan la.dpt juga menambah pendapat negara.eh silap,dapat jugak menambah kekayaan menteri..alah, rakyat klu x makan sehari dua apa la sangat.tol x?..kerajaan mesir zaman firaun dulu lagi la dasyat.banding dengan kerajaan skrg ni, kira ok apa...ok danone,jumpa lagi..

    Sekian,
    Wassalam..- Pak Lah-

    ReplyDelete
  87. maaf mencelah....
    ada satu pantun dari teman....
    Kajang Pak Malau Kajang Berlipat
    Kajang Hamba mengkuang Layu
    Menang BA Menang Bertempat/dihati rakyat
    Menang BN .....Udah tinggal Buluuuu.....Wargh Wargh Wargh

    ReplyDelete
  88. want to know datuk ani arope please read:http://malaysianunplug.blogspot.com/

    ReplyDelete

PERINGATAN: Portal Melaka News tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.