NAJIB DAH BERSUMPAH ‘Wallahi Wabilahi Watallahi’ | Malaysiakini


Selepas membelek berita di Malaysiakini, saya terserempak dengan berita KLPOS hari ini yang menyatakan :

Wallahi Wabilahi Watallahi’ ... Begitulah lafaz sumpah Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa menafikan beliau pernah bertemu dan mengenali wanita Mongolia Altantuya Shariibu.

Beliau melafazkannya di depan Ketua UMNO Bahagian, Exco Pemuda, Wanita dan Puteri dari 191 bahagian UMNO di seluruh negara yang menghadiri taklimat khas Presiden UMNO di Dewan Merdeka Pusat Dagangan Dunia Putra,Kuala Lumpur petang Khamis.

Beberapa orang yang menghadiri taklimat itu memberitahu Agendadaily bahawa Najib melafazkannya secara spontan semasa giliran beliau berucap.Sebelum itu Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyampaikan amanatnya.

Mereka yang ditemui selepas taklimat berkenaan berkata lafaz sumpah Najib itu menghilangkan langsung keraguan terhadap berbagai fitnah dan dakwaan yang cuba mengaitkan Timbalan Perdana Menteri dengan Altantuya.

Ini termasuk akuan bersumpah penyiasat persendirian, P Balasubramanian semasa sidang akhbar bersama Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim Khamis lalu yang kemudiannya ditarik balik pada pagi Jumaat.

“Apa lagi yang perlu kita ragu…kalau tidak …tak mungkin Datuk Seri Najib berani bersumpah begitu,”kata salah seorang dari mereka.

Selasa lalu semasa ditemui Agendadaily di bangunan Parlimen Najib berkata beliau telah melafazkan "demi Allah" tidak pernah jumpa Altantuya dan menyifatkan itu adalah pengakuan terbuka bagi menjawab segala fitnah ke atas dirinya.

Beliau kata demikian ketika ditanya desakan beberapa pihak agar beliau bersumpah bagi menjawab segala fitnah ke atas dirinya.

Semasa berucap pada satu majlis di Pekan Sabtu lalu Timbalan Perdana Menteri berkata beliau tidak gentar atau takut untuk menghadapi fitnah terhadap dirinya kerana yakin kebenaran akan terbukti kelak.

Katanya hanya Allah yang akan menentukan kebenarannya kelak terhadap segala fitnah yang dilemparkan kepadanya.
-------------------------------------------------------------------------------------


Share on Google Plus

About Orang Melaka

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

17 comments:

  1. saya cadangkan cik aflah sendiri jumpa cik najib tanye... kalau saiful boleh jumpe berkali-kali, cik aflah lagi lah boleh... silakan yep...

    ReplyDelete
  2. :-) Bagus jugak cadangan awak tu. Hik Hik

    ReplyDelete
  3. Jeyklls and Hydes in Malaysia. Are you?

    Malaysians in dilemma? So many events and news both real and unreal. Don’t know who to believe? Bombarded with too much spins. These are the quotes, we now hear.

    “Give up”, “Fed up”, “Wait and See”, “Lost interest”, “Headache”, “Cannot believe anyone”, “Who to believe ah?”, “Niamah”, “Pening kepala”, “Pening otak”, “Sudah lah”, “Pi mampus”, “Insyallah (God Willing)” or raise your palm and fist and put them together on National tv or www.Youtube.com or www.malaysiakini.com or www.Malaysia-today.net or other blogs.

    Why? Because it depends on what you want to perceive and your bias toward your own race, color, religion, party, groups, interests, superiority or plain dumbness.

    That makes you something of a Jeykll and Hyde if you can’t differentiate between facts and fictions, good and evil, right and wrong, true or false. Too many Malaysians can’t decide now whether to become Jeykll or whether to become Hyde or when to become Jeykll or when to become Hyde.

    Think hard and search your conscience from deep within and “Viola” you can differenciate between Night from Day. Throw out bias towards race, creed, superiority, affiliations, religion and beliefs, greed, power, cronyism etc and then see whether some of the things happening around is right or wrong , true or false, evil or good, facts or fiction.

    1. Altantuya was killed and blown to bits. (Fact or Fiction).
    2. Sodomy is as evil as murder. (True or False).
    3. Anyone accused are innocent until proven guilty. (True or False).
    4. Statutory Declarations and Police reports can be made to fool people. (True/False).
    5. Anyman or woman will swear on his religion or beliefs to save his own skin. (True/False).
    6. Race superiority is needed to rule Malaysians. (Fact or Fiction).
    7. Religious superiority is needed to rule Malaysians. (Fact or Fiction).
    8. All poor people need to be helped by Government. (True or False).
    9. Corruption is a fact of life and should be tolerated. (Fact or Fiction).
    10. ISA is needed because prevention is better than cure. (Fact or Fiction).
    11. Free education is a right for all Malaysian children. (True or False).
    12. Free healthcare is a right of all Malaysians. (True/False).
    13. Free speech is a right of all Malaysians. (True/False).
    14. Freedom of religions and beliefs is a right of all Malaysians. (True/False).
    15. Liberty is a right of all Malaysians. (True/False).
    16. All Malaysians and the world can be converted to a single culture, religion, race in future. (Fact or Fiction).

    To be continued……

    From: Patek1472.wordpress.com

    ReplyDelete
  4. CHECKMATE- if now photographs surface SHOWING NAJIB WITH ALTANTUYA, berani kerana benar kan, but if the photographs surface than what happens, he will say the media misrepresented him. this is the way of people whose god is MONEY AND POWER, GOD BE DAMNED. these are unprincipled people, look at bung mokhtar look how he lied until he was caught, same with najib when he said he had never met saiful, and admited a few days later he had met him, this goes to show he is a LIAR, WITH NO PRINCIPALS

    ReplyDelete
  5. Najib menghitung hari...

    Kalau betul dia benar kenapa dia tak saman Bala selepas Bala membuat SD pertama yang menyatakan bukan hanya najib kenal dengan Altantuya malah mereka adalah kenalan yang intim. Kan lagi mudah sebab dia boleh putar belit fakta bersama2 IGP dan AG, tentu dia boleh menang. Sekurang2nya dia selamat buat sementara waktu di dunia.

    Tetapi dia memilih jalan yang padanya lagi cepat dan dianggap mudah dengan menggunakan polis "menangkap" si Bala dan memaksa Bala secara duress mengeluarkan SD kedua yang menafikan segala2nya yang melibatkan dirinya didalam SD pertama. Lepas tu Bala dighaibkan tanpa berita.

    Oleh kerana dia rasa rakyat masih tidak yakin dengan SD kedua Bala, dia terdesak dan memilih jalan yang lagi menyusahkan iaitu bersumpah dengan nama Allah SWT. Ini lebih berat kerana pembohongan dia telah melibatkan Allah SWT secara direct.

    Kalau dia membohong manusia, manusia pun tak boleh berbuat apa2 sebab dia sekarang berada atas sikit dari law. Tetapi apabila dia bersumpah dusta bermakna dia cuba menipu Allah SWT sedangkan Allah SWT MAHA MENGETAHUI akan segala perlakuan hambanya di alam maya.

    Dengan bersumpah atas nama Allah SWT bermakna dia telah masuk ICU Allah SWT dan segalanya didalam ICU adalah cepat dan pantas. Inilah masanya jika sesiapa yang selama ini tidak atau kurang yakin dengan Allah SWT, akan sama2 menyaksikan kekuasaanNya "come into play".

    Apa "hadiah" dari Allah SWT wallahualam Dia saja yang tahu. Paling lama 6 bulan daripada sekarang "poslaju" dari Allah SWT akan sampai pada Najib.

    Sama2lah kita menghitung hari.

    ReplyDelete
  6. Aiya ! Saya pun pandai sumpah la ! wasabi, wanabi, walabi !
    Saya himpun di sekolah dulu pun sumpah lah !!! BUDAK BUDAK ! Pui....... !!!! NAJIB bikin malu !! Dia tiada Maruah ! SUMPAH tak SUMPAH bikin sama dia tiada rasa ! Asal sekarang ada DUIT ada C4 ada PM jadi ! KENA SUMAH LAKNAT KENA LAH !! Time tu da di "SIX FEET UNDER GROUND" TAK KISAH LA ! BODOH ! BIKIN MALU SAMA BAPA DIA SAJA ABDUL RAZAK !!! PALUI !

    ReplyDelete
  7. Ceh.....mempermainkan agama untuk politik.....

    ReplyDelete
  8. Maturidi-Tahwiyyah-Asha'riJuly 12, 2008 at 8:23 PM

    Bersumpah junjung Mushaf al Quran adalah perbuatan orang orang jahil.

    Dalam tamadun Islam terdapat satu undang undang tersusan , iaitu Makhamah, Hakim[Qadi], Makhamah Rayuan dan akhir sekali ada Amir, Khalifah, Sultan, President untuk ampun ...
    itu pun atas nasihat para Ulama [jiakalu boleh Ulama2 yang muktabar bukan yan gdi katakan "ulama istana" yang suka ampu bodek Sultan, Presiden, Emir kah].

    Ketahui lah hai orang orang awam, Mufti Perlis itu bukan nya dalam ahli Hadith, ahli Fiqh, ahli Usul,ahli Tafsir ...maksudnya beliau bukan nya pakar atau Ulama dalam erti kata tradisi Islam....

    Kalau tuan tuan tidak percaya, sila tanya Mufti Perlis, bahkan Mufti2 yang lain ... suruh merek a BUKTI apa "ijazah2" yang mereka perolehi dari Ulama2 [iaitu pakar hadith, fiqh, usul tafsir tassawuf, kalam dll] ...

    iaitu tanda tangan dan perakuan dari Ulama2 yang mempunyai Sanad dar Guru-Sheikh mereka hingga lah kepada Rasullah saw.

    Mereka juga hendak lah telah menguasai Bahasa Arab-Quran dan Arab dari Hijaz .

    Hai orang orang jangan sekali2 di tipu oleh Ulama moden .... kembali lah kepada Ulama tradisi Islam ..

    al ghazali adalah satu2 contoh ...

    ReplyDelete
  9. It could be a play of words. Remember
    to Razak Baginda she was AMINAH. So too I believe to the person swearing. Altantuya only comes up after the cold blooded murder.

    ReplyDelete
  10. nur, would like to enquire a little bit about the rules or responsibility (kewajipan) of a muslim in this matter.

    Now that Najib has swear in the name of God that he is innocent, do muslims have the responsibilities to believe him? Just want to know. I guess some muslims may be curious about it too...

    nur aflah, you may censor me for saying this. But it is well known within the business circle that Najib is a womaniser and terribly corrupted. Many of these rumours are from first hand experience by my frens dealing directly with najib.

    Remember JJ the butt grabber? He used to be najib man and for a person of his stature and phd education, he acted like a dog to najib. To the extent that he is willing to use his palms as an ash tray for najib. It is also well known that within the circle of frens of najib, many are willing to do anything for him, absolutely anything. Ridiculous huh? The dark force is indeed strong with this one...

    ReplyDelete
  11. Good try Najib. But let me tell you that kind 'sumpah' is not actually sumpah. The real mubahalah is the like the one proposed by Dr Asri Mufti Perlis. BTW, do you all know that ayat Wallahi biasa aje di tanah arab. Saya pernah kerja di Saudi, dan orang-orang arab sana baik Muslim atau tidak (most Lebanese), Hampir setiap perkataan mereka di sudahi dengan Wallahi..so ini bukan sumpah le. Tak caya pergi tanya kawan2 yg kerja kat Arab Saudi. Najib saja nak kasi kelabu mata orang yg tak tahu ini semua.

    ReplyDelete
  12. kalau najib tu betul-betul bersumpah, siang malam tv3 dan utusan meloya tu menyiarkannya. Aku tak dengar dan tak nampak pun. Buta dan pekak ke aku ni? Esok aku jumpa doktor

    ReplyDelete
  13. he..he..he..Aflah. Buta2 ko kene kelentong kat si najib tu. Nampaknya ko kena berlatih buat "investigative" reporting dulu utk mantapkan your skill. Btw, cuba check pasal cerite najib kat PD satu masa dulu. happy browsing for facts.

    ReplyDelete
  14. Sesiapa pun boleh bersumpah main-main macam najib buat. Masa nak bersumpah tu sebut perkra yang dipertikaikan kemudian dalam hati sebut 'tidak'..setelah selesai semua mulut akan melopong kerana takjub dan percaya la!! ITU SUMPAH KOBOI namanya tu..pastu hebohkan seantero benua..betapa jujur sejujur-jujurnya dia (pinjam dialog Sri Mersing)

    ReplyDelete
  15. alaaaa..u alll pening2 apahal..dh tentu mamat najib ni ada kaitan ngan tantuya tu...cuba fikir la....Siapa menteri pertahanan?...C4 bomb tu blh keluar dgn izin menteri je..bkn sebrg2 org...dh tentu ds najib la...so apasal polis x panggil dia bg statement...dh tentu ada kemusykilan kat sini kan...fikir2kanla

    ReplyDelete
  16. Ingatlah Najib laknatullah.. balasan Allah SWT pasti akan tiba..kamu pasti akan dibayar cash!

    ReplyDelete
  17. Soalnya mengapa orang bersumpah,kerana nak bagi orang percaya kat dia.Tok arab amat mudah bersumpah,nak jual permata palsu pun bersumpah Wallahi...orang kita sumpah panah lintaq,Quran 30,macam-macam ada.Orang beriman tak semudah itu bersumpah-sumpah.Islam ada kaedah hukum nya sendiri.Sayang ramai yang tak mengerti dan keliru.

    ReplyDelete

PERINGATAN: Portal Melaka News tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.