KENYATAAN NIK AZIZ KENA ‘POTONG’?

Berita ini dipetik dan disunting dari Blog Sebol.

Kisahnya tentang kenyataan Tuan Guru Nik Aziz yang ditulis oleh Wan Nordin Wan Yaakob. Tulisan Wan Nordin selalu dipaparkan oleh web Harakah Daily ataupun dicetak di akhbar Harakah.

Tetapi, kali ini ceritanya lain. Tulisannya yang bertajuk "Rakyat Terengganu salah Pilih Pesuruhjaya' dan 'Mursyidul Am Tegur Mustafa Ali' telah diarahkan supaya ditarikbalik oleh Ahmad Lutfi Othman pada jam 3 petang tadi atas beberapa alasan.

Kemudian Dato' Kamarudin Jaffar pula menghubungi dan meminta beliau mempertahankan artikel tersebut. Bagaimanapun, atas beberapa sebab, beliau ‘terpaksa’ mengambil keputusan untuk menarik kembali artikel tersebut daripada disiarkan di Harakah.

Penjelasan Wan Nordin boleh dibaca di sini.

Sebol berjaya mengesan kenyataan yang dibuat oleh TG Nik Aziz yang dikatakan ‘panas’ oleh beberapa pihak tertentu itu.

Berikut adalah kenyataan yang dibuat oleh TG Nik Aziz :

1. Saya telah membaca dengan teliti pandangan Pesuruhjaya PAS Terengganu yang kali ini lebih gemar menggunakan nama beliau sebagai pengamal dan penganalisis politik daripada bertindak sebagai seorang Pesuruhjaya PAS Negeri. Walaupun sewaktu beliau berdiri sebagai penganalisis politik dalam mana-mana waktu sekalipun, pada saya, beliau tetaplah Pesuruhjaya PAS Negeri Terengganu. Baik dalam keadaan berdiri, duduk, atau berbaring, Mustafa bin Ali adalah seorang Pesuruhjaya PAS.

2. Dengan demikian, mahu tidak mahu pandangan beliau itu tetap mencerminkan pandangan PAS Terengganu. Lebih mendukacitakan lagi ialah apabila pandangan beliau ini bersifat anti keputusan Muktamar. Sekaligus, ia menentang arus Syura yang memutuskan untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat dan tidak sebaliknya seperti yang sedang dilakukan oleh Mustafa Ali. Dalam respons dan setiap ayat yang digunakan, saya tidak nampak sikap Mustafa yang boleh mengukuhkan Pakatan Rakyat seperti yang diputuskanoleh Muktamar secara “standing ovation”.

3. Sepatutnya tugas pemimpin termasuk Pesuruhjaya ialah mendukung dan mengukuhkan keputusan Muktamar. Sifat rajin mengeluarkan kenyataan walaupun tidak disuruh adalah sesuatu yang aneh dan menghairankan. Lebih-lebih lagilah ia mencanggahi keputusan Muktamar. Sepatutnya ceramah atau temuramah bersifat lanjutan kepada keputusan Muktamar.

4. Saya membuat perbandingan antara kenyataan Mustafa di muka surat 1 dan 3 Utusan Malaysia, 11 September 2008 dengan kenyataan Dato’ Johari Baharom, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri sendiri termasuk kenyataan PM sendiri dalam Berita Harian pada hari yang sama. Mesejnya sama iaitu tidak ada apa yang akan berlaku pada 16 September 2008 iaitu “tidak mungkin ada undi tidak percaya kerana Parlimen tidak bersidang.” Sentimen Mustafa yang “terus terang tidak yakin adanya bilangan sebanyak 30 orang yang akan melompat parti” betul-betul serupa dengan nada Presiden Umno. Betul-betul serupa.

5. Lidah Mustafa boleh dikatakan sudah menjadi lidah Umno. Kita kena faham bahawa lidah ini adalah jurubahasa kepada hati. Jika begitu keadaannya apa yang ada dalam hati, maka lebih baik terang-terang sokong Umno. Hujah untuk “meredakan keresahan rakyat” yang digunakan oleh Mustafa tidak tepat. Apa yang tepat ialah kita kena tanya rakyat resah kerana apa? Jawabnya, rakyat resah kerana pimpinan di bawah Umno selama ini telah menimbulkan seribu satu macam keresahan. Usaha Pakatan Rakyat yang sama-sama sedang didukung oleh PAS, PKR dan DAP ini adalah usaha untuk memulihkan keresahan rakyat. Pemulihan dan keyakinan akan berlaku apabila Pakatan Rakyat menguasai di peringkat Pusat. “Cross over” kepada Pakatan Rakyat yang menuju ke arah peralihan kuasa sama ada 16, 17, 18, 19 atau 20 September 2008 hendaklah menjadi agenda setiap orang : agenda setiap Pesuruhjaya PAS Negeri termasuklah Mustafa bin Ali. Inilah semangat Muktamar yang telah kita sama-sama putuskan secara sebulat suara. “Standing ovation” itu adalah sebulat suaralah tu. Keputusan Muktamar ini, bukan kerja main-main.

6. Apa tujuan kita adakan kursus, seminar, ceramah, tamrin, usrah, doa, sembahyang hajat, munajat, pagi, petang, siang dan malam kalau tidak kerana untuk menumbangkan sebuah pemerintahan yang tidak cenderung kepada Islam. Jika Umno hendakkan Islam, sudah lama dia laksanakan Islam.

7. Saya tidak fahamlah bila Mustafa menyebut bahawa dia bercakap secara bebas dan pendirian beliau bertaraf peribadi; bukan atas kapasiti seorang pemimpin PAS. Pada saya, beliau adalah Pesuruhjaya PAS Terengganu. Dalam Islam, seseorang itu hanya boleh mempunyai satu sahsiah saja. Sesiapa yang cuba bermain-main dengan dua atau lebih rupa sahsiah, tidak layak menjadi pemimpin gerakan Islam. Sebab itu, Islam selalu menekankan soal tauhid, yakni penyatuan segala perkara di atas satu dan menuju kepada satu. Dalam PAS, tidak ada dua wajah sahsiah. Jika ada juga, maka ia sesuai untuk mewakili Umno.

8. Jika Dr. Mahathir pernah berkata bahawa ia tersalah pilih Perdana Menteri maka dalam konteks ini boleh jadilah Terengganu sudah tersalah pilih seorang Pesuruhjaya. Dalam akhir ayat Mustafa Ali, ada juga saya terbaca beliau menyifatkan isu ini timbul disebabkan keghairahan satu pihak untuk mengambil alih kerajaan. Di sini, saya cukup tidak fahamlah. Seolah-olah pada Mustafa, adalah satu kesalahan apabila kita ghairah nak gantikan kerajaan secara demokrasi. Sejak bila pula Mustafa jadi begini? Kita kena faham bahawa isu menghuruharakan ini timbul kerana sejak 50 tahun Umno memimpin negara, rakyat tidak dipimpin dengan jelas dan betul dari segi Islam atau demokrasi. Keadilan tidak diberi kepada orang-orang Melayu, Cina, India, Siam atau Kadazan. Ini yang kita ghairah untuk menggantikan kerajaan. Kita bawa Islam kerana Islam itu adil. Islam itu untuk keamanan dan kesejahteraan seluruh kaum yang bermastautin di Malaysia. Apabila nampak bahawa Kerajaan BN/Umno sudah panik dan resah sehingga terpaksa melarikan 50 Wakil Rakyat, maka pada saya, ini adalah petanda kejayaan. Tak tahu lah pula saya kenapa Mustafa Ali terpaksa bersusah payah untuk menjelaskan situasi sebenar demi meredakan. Meredakan hati siapa? Hati pemimpin Umno?

9. Dalam keadaan beginilah hati saya cepat-cepat teringat tentang HARAKAH. Saya tak dapat bayangkan bagaimana HARAKAH boleh memainkan peranan sebagai lidah rasmi parti dan organ parti, apabila orang nombor satu yang merupakan Pesuruhjaya PAS Terengganu ini telah mengambil sikap membelakangi keputusan Muktamar. Saya percaya, ini sedikit sebanyak akan mempengaruhi pojok, cerita, berita dan analisis yang dibuat. Dengan dibenarkan penerbitan dua kali seminggu maka lebih cepat lagilah ia boleh merosakkan imej HARAKAH. Pada logiknya, pembaca HARAKAH akan berkurangan. Saya fikir suatu keputusan perlu dibuat mengenai perkara ini.

10. Saya sebenarnya masih mahu mengambil sikap bertangguh dari terlalu cepat mengemukakan respons. Dengan begitu, saya akan cuba ikuti lagi apa rentak yang akan dibawa oleh pemimpin seperti Mustafa Ali. Saya percaya, mungkin ada satu atau dua orang lagi yang bersama dengan beliau. Selaku orang tua dalam parti, saya telah mengikuti orang penting dan orang yang tidak penting keluar masuk ke dalam parti. Bahkan Allahyarham Dato’ Haji Asri Muda sekalipun pernah meninggalkan Parti PAS. Pada waktu itu beliau adalah di kerusi Presiden. Beliau akhirnya masuk Umno dan semua orang tahu bagaimana beliau mengakhiri karier politiknya.

NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Bertarikh : 11 Ramadhan 1429
11 September 2008.

Nur Aflah : Sampai bila keadaan ini akan berterusan? Jangan sampai rakyat bosan dan meluat dengan karenah media di negara ini yang lebih berminat menjaga hati orang-orang tertentu daripada menyampaikan kebenaran yang dituntut oleh rakyat.
Share on Google Plus

About Orang Melaka

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

14 comments:

  1. Oit Aflah!

    Bab sampai bila tu, susah nak jawab tuuu! Makin hari makin haruuu...tak nampak ending pun lagi!

    Untuk gua, gua akan teruskan hidup seperti biasa!Alaa...bak sajak Paklah tuuu..


    Aku cari bukan harta bertimbun-timbun...Untuk hidup kaya!!!
    Aku cari bukan wang berjuta-juta...Untuk hidup bergaya!!!
    Aku cari bukan kawan-kawan...Untuk hidup sekadar berfoya-foya!!!

    Roger!

    ReplyDelete
  2. mustapha ali ngan ibrahim ali abang adik. tak boleh pakai..
    gugurkan mereka dari PRU 13

    ReplyDelete
  3. Hello.

    Komen Aflah-
    'Apa tujuan kita adakan kursus, seminar, ceramah, tamrin, usrah, doa, sembahyang hajat, munajat, pagi, petang, siang dan malam kalau tidak kerana untuk menumbangkan sebuah pemerintahan yang tidak cenderung kepada Islam. Jika Umno hendakkan Islam, sudah lama dia laksanakan Islam'.

    Campuran ugama dan pentadbiran kerajaan semestinya diakhiri buruk padahnya membawa kehancuran.
    Belajarlah dari sejarah, zaman Rom kristian, empayar Ottoman dulu dan keadaan Timur Tengah kebelangan 100 tahun ini.
    The idea of GOD formalized in a religious context can NEVER be properly integrated into politics. Why? Because politics is an exercise of power WITHOUT perfect knowledge whereas Religion is a conception of a perfect GOD by an imperfect mind. Can you see the implication?

    ReplyDelete
  4. Salam...

    what happen actually? ape yang membuatkan semua perkara di atas berlaku? semakin hari rase semakin porak peranda...

    p/s : sebenarnye ade pihak2 tertentu yg sememangnya merancang dan sdg menjalankan strategi memecahbelahkan PAS... sebabnye? PAS dilihat sbg 'kingmaker' dalam politik Malaysia semase...

    ReplyDelete
  5. kalau PAS berjaya dipecah belahkan, saya rasa harapan untuk Malaysia yang 'baru' akan menjadi semakin tipis.

    Harap Tuhan panjangkan umur Tok Guru, kalau tidak, kumpulan Hadi Awang dan mereka yang fanatik akan menjadi semakin berpengaruh...sigh...

    Nur, i have always noted the action of PPIM. They do not exist for the purpose of being a Islamic Consumer body. They are there to gain political influence and mileage through the mask of being a halal consumer watchdog.

    I do not expect you to agree with me, but if possible do some checking on their sponsor and people behind it.

    Check this out -
    http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/9/15/nation/2029680&sec=nation

    Sigh, there are just too many of these pressure groups that gain tremendous influence from Muslims, but the worse thing is that most muslims take into their half-truth without verify it's truthfullness.

    ReplyDelete
  6. Salam!

    Andai ilmu tidak bersandar iman yang jitu, maka kegelinciran akan berlaku...akhirnya setiap lidah akan kelu, minda cergas jadi lesu,kuasa yang ada akan terlebur sayu...Fikir dengan mata hati, bertindak dengan iman dan taqwa,Insya Allah, tak bergoyah pegangan walau dibadai taufan "TAIWAN"...

    berapa dah umur MUSTAFA ALI ni??? Nak kata nyanyuk dk juga tapi....no komen la tentang tu...

    p/s: Aflah baca komen terbaru saya..

    thx!

    ReplyDelete
  7. Salam Aflah!

    Saya tak bersetuju bila anony yg sorag tu kata, "Campuran ugama dan pentadbiran kerajaan semestinya diakhiri buruk padahnya membawa kehancuran".

    Sejarah telah buktikan andai seorang pemerintah meninggalkan suruhan dan tuntutan agama maka barulah kehancuran akan menghampirinya...bukan kerana dia mencampurkan keduanya.."Ad-Diinu As-Siasah"

    thx!

    ReplyDelete
  8. To Anon 10.16am,

    Awak tulis :

    "Komen Aflah-
    'Apa tujuan kita adakan kursus, seminar, ceramah, tamrin, usrah, doa, sembahyang hajat, munajat, pagi, petang, siang dan malam kalau tidak kerana untuk menumbangkan sebuah pemerintahan yang tidak cenderung kepada Islam. Jika Umno hendakkan Islam, sudah lama dia laksanakan Islam'."
    -----------------------------------
    Itu bukan komen saya. Petikan itu adalah kenyataan TG Nik Aziz yang dipetik dari Blog Sebol.

    Komen saya di bahagian bawah sekali post ini yang digelapkan (bold).

    Sekian, harap maklum

    ReplyDelete
  9. Salam...

    baca pepatah ini,

    Kerana pulut santan binasa,
    kerana mulut badan merana!

    Terlajak kereta boleh ku undur,
    terlajak kata, molekla berundur!

    Wassalam.

    ReplyDelete
  10. BIASALAH MUSUH DALAM SELIMUT,BUANG JER.PECAT.

    ReplyDelete
  11. Komen Aflah-
    Belajarlah dari sejarah, zaman Rom kristian, empayar Ottoman dulu dan
    keadaan Timur Tengah kebelangan 100 tahun ini.
    The idea of GOD formalized in a religious context can NEVER be properly integrated into politics. Why? Because politics is an exercise of power WITHOUT perfect knowledge whereas Religion is a conception of a perfect GOD by an imperfect mind. Can you see the implication?

    GOOG EXAMPLE FROM THE GOOD MINDED.

    ReplyDelete
  12. wahai anonymous,

    'Campuran ugama dan pentadbiran kerajaan semestinya diakhiri buruk padahnya membawa kehancuran.
    Belajarlah dari sejarah, zaman Rom kristian, empayar Ottoman dulu dan keadaan Timur Tengah kebelangan 100 tahun ini'.

    PEMBETULAN!
    Orang Rom bukan Kristian tapi penyembah dewa-dewi yang anti kristian, Ottoman pula banyak meninggalkan tuntutan agama Islam pada akhir hayat mereka, timur tengah pula sejak 100 tahun kebelakangan ini menganut fahaman nasionalisma & sekularisma. Jadi sebelum berkata-kata, kaji dan selidikilah fakta agar kebodohan dan kejahilan kita tidak terserlah.

    au revoir.

    ReplyDelete
  13. Apa Dah Jadi Dengan Tok Guru Nik Aziz?

    Saya dah baca satu kenyataan yang kununnya ditulis oleh TGNA yang membelasah Dato Mustafa Ali berkenaan kenyataan beliau yang tidak percaya perubahan kuasa akan berlaku pada 16 September, 2008.

    Saya tak percaya itu adalah tulisan TGNA ataupun kenyataan yang keluar dari isi hati dan lidah beliau. TGNA yang kita semua kenal tidak pernah menyerang peribadi seseorang secara terbuka lebih-lebih lagi sesama pimpinan PAS. TGNA yang kita semua kenal tidak pernah lekang mulutnya dan kenyataannya dari menyebut ayat-ayat suci Al-Quran atau AlHadis sebagai sandaran.

    Saya percaya Husam Musa dan/atau team erdogannya berperanan besar untuk mengeluarkan kenyataan tersebut....samada disedari oleh TGNA ataupun tidak. Mana mungkin TGNA menyebut perkataan "Standing Ovation" dalam kenyataannya. Lebih-lebih lagi fakta yang kununnya Muktamar memutuskan untuk mengukuhkan pakatan rakyat secara "standing ovation" adalah tidak tepat sama sekali.

    Dato' Pa tidak pernah melanggar keputusan syura. Yang melanggar keputusan syura ialah Husam Musa, Dato' KJ + geng erdogannya dan termasuk TGNA sendiri. Semua perwakilan dalam Muktamar sedar bahawa TGNA tidak mengikut ketetapan syura apabila beliau terang-terang tidak setuju muzakarah/muqabalah dengan UMNO diteruskan walaupun telah diputuskan oleh Majlis Syura Ulama. Dah la dia dipaksa untuk bercakap bagi membahaskan usul (tidak pernah berlaku dalam sejarah muktamar Musyidul Am terpaksa bangun berucap untuk membahaskan usul semata-mata dan selepas itu terus balik), ucapannya pulak yang lebih banyak berkisar tentang kebobrokan UMNO dan tidak perlunya diadakan apa-apa rundingan/kerjasama dengan mereka. Dan yang menyedihkan ialah pandangannya itu diberikan tanpa berdasarkan apa-apa hujah atau nas dari Al-Quran mahupun AlHadis. Kalau Majlis Syura membuat keputusan berdasarkan kepada hujjah dan nas, kenapa TGNA tidak memberikan sebarang nas untuk menolak atau tidak bersetuju dengan keputusan syura tersebut?

    Kemudian kenyataan yang kununnya dari TGNA tersebut menyebut "Lidah Mustafa boleh dikatakan sudah menjadi lidah Umno." Takkanlah bila Dato' Pa suarakan pandangan peribadinya terhadap temberang Anwar terus nak dicap sebagai lidah UMNO? ("temberang" kerana confirm kerajaan tak bertukar pada 16 Sept). Takkanlah TGNA sebagai seorang musyid tergamak nak tuduh pimpinan PAS sendiri macam tu. Takkanlah TGNA sebagai seorang mursyid tidak boleh terus mengubungi Dato' Pa dan tanya beliau sendiri tentang maksud kenyataannya tersebut tanpa perlu menyerang peribadi beliau secara terbuka. (Kalau antihusam yang buat takpa la juga...sebab saya bukan tok guru).

    Disebut juga bahawa Trengganu tersalah pilih Pesuruhjaya. Siapa yang pilih pesuruhjaya ni? Bukan rakyat Trengganu yang pilih dan bukan PAS Trengganu yang pilih..tapi dipilih oleh Presiden dengan persetujuan AJK PAS Pusat. Takkan TGNA tak tahu prosedur?? Jangan nanti orang kata PAS tersalah pilih Mursyidul Am pulak.

    Dan diperenggan terakhir kenyataan tersebut telah disebutkan tentang keluarnya Dato' Asri sebagai presiden PAS ketika itu kedalam UMNO. Apa motif kenyataan ini? Kalau TGNA ada masalah dengan Tuan Guru Presiden, hubungilah beliau dan berbincanglah secara ilmiah dan ukhuwwah Islamiyah... jangan mendengar dakyah Husam dan gengnya semata-mata yang hanya mahu melihat kepimpinan ulama PAS bertelagah sesama sendiri.

    Kalaulah betul keseluruhan tulisan itu adalah terbit dari isi hati dan lidah TGNA sendiri...saya hanya mampu bersedih dan kecewa dengan perubahan yang telah berlaku ke atas tok guru yang kita sayangi. Sedarlah bahawa tok guru telah cuba dibawa masuk kedalam perangkap yang dipasang oleh Husam. Kesimpulannya, Anwar punya mainan dan jarum liberalnya secara senyap telah berjaya masuk ke dalam PAS melalui Husam Musa dan team erdogannya. Dia hanya tersenyum melihat pimpinan Ulama PAS bertelagah sesama sendiri. Semoga Tuan Guru Presiden dapat berbuat sesuatu sebelum terlambat.

    http://antihusam.blogspot.com/

    disalin :

    Panglima Cyber
    http://penembak-tepat.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Kenyataan TGNA berkenaan ucapan Mustaffa Ali tu ada Videonya.Macam mana pula boleh kata Hussam dan KJ yang punya.Kalau begini PAS dah ada 2 atau 3 geng la pula la ni.Kecoh,kecoh!

    Sokongan PAS kepada Anwar pun sama juga.Adakala ikhlas adakala tikam belakang.Hari ini ada masyuarat besok lain cakapnya.Tak ubah macam umno.Kalau tak suka tinggal saja.Tak payah main sandiwara.Malang sungguh kita sekarang ni.Tak ada yang boleh diharap.Moga panjang umur TGNA.

    ReplyDelete

PERINGATAN: Portal Melaka News tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.