BAPA SAIFUL PUN NAK DNA ANWAR | Malaysiakini



Semalam, Saiful Bukhari Azlan melalui peguamnya telah mengadakan sidang akhbar khas pada jam 4.30 petang. Bagaimanapun, Saiful Bukhari Azlan tidak dapat hadir di majlis semalam. Beliau dilaporkan berada dalam keadaan ‘sihat’ dan masih dilindungi oleh polis. Cuma pakciknya yang digelar ‘uncle Pat’ hadir sebagai wakil keluarga Saiful.


VIDEO DARI MALAYSIAKINI

Menurut laporan Agenda Daily, peguam Saiful yang bernama Zamri Idrus berkata :

“Saiful adalah anak guam saya, sebagai peguamnya saya memang yakin berdasarkan keterangan Saiful kepada saya,”

Menurut tukang lapor Agenda Daily lagi, sidang media tersebut bertukar seolah-olah menjadi sesi ‘perbicaraan’ dan Zamri (peguam Saiful) mengesahkan yang beliau telah melihat salinan laporan polis yang dibuat oleh Saiful.

Dalam sidang akhbar tersebut, bapa Saiful mendesak Anwar menjalankan ujian DNA seberapa segera agar kes ini dapat diselesaikan secepat mungkin. Malah, Saiful Bukhari juga dikatakan sudah bersedia untuk bersumpah di mana-mana masjid setelah kes ini selesai disiasat oleh pihak polis.

Nampaknya kini, banyak pihak yang telah mendesak Anwar memberikan sampel DNAnya. Antara yang mendesak termasuklah Khairy Jamaludin, Menteri Dalam Negeri dan juga Pak Lah sendiri.

Tetapi Anwar tetap bertegas tidak mahu memberikan sampel DNAnya seperti yang dinyatakannya dalam video di bawah :



Nur Aflah : Tunggu dan lihat
Share on Google Plus

About Orang Melaka

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

21 comments:

  1. assalamualaikum....
    kenapa sibuk sangat ngan DNA ni, diorang ni tahu ke DNA ni apa bendanya?

    ReplyDelete
  2. Dapat DNA,Anwar anak dia boleh jadi HIRO,kerana meyekat agen US,agen Yahudi,agen IMF,agen org Cina jadi PM.Di Malaysia ni hanya egen Melayu yg boleh jadi PM,sebab kalau bukan agen Melayu,org Melayu akan kebulur,tak boleh cari makan.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum,

    1. Untuk menyegerakan proses siasatan, adalah wajar bagi DSAI untuk memberikan DNAnya. Saya juga tertarik dengan permintaan DSAI iaitu supaya pengambilan sampel DNA tersebut haruslah dijalankan oleh pihak ke tiga tanpa campurtangan polis. Ini adalah kerana DSAI khuatir bahawa sampel DNAnya akan dimanipulasi oleh pihak polis.

    2. Pada pendapat saya, sekiranya ada mana-mana pihak hendak memanipulasikan DNA DSAI, secara logiknya ia boleh dilakukan dengan menggunakan sampel DNA DSAI yang telah diambil pada tahun 1998.

    3. Sekiranya pihak polis membenarkan permintaan DSAI, ianya mempunyai 2 implikasi negatif. Pertama, ia akan membuka laluan (opening the floodgates) kepada pelbagai lagi permintaan oleh pesalah-pesalah lain di mana sampel DNA perlu diambil. Pihak polis tidak boleh sewenang-wenangnya menolak permintaan mereka jika permintaan DSAI diterima pakai. Ini adalah kerana undang-undang tidak membezakan seseorang dari segi darjat, kaum dan agama. Implikasi ke dua adalah, sekiranya permintaan DSAI dipersetujui maka secara otomatik pihak polis telah mengakui bahawa mereka tidak berwibawa untuk menjalankan ujian DNA dengan jujur. Saya tidak yakin bahawa polis akan bersetuju dengan permintaan DSAI atas alasan ini.

    4. Sebagaimana yang telah saya nyatakan di dalam posting saya sebelum ini, walaupun pihak polis telah mempunyai simpanan DNA DSAI bagi kes pada tahun 1998, namun kes yang terbaru ini melibatkan pihak yang berlainan serta jarak jangkamasa di antara kes pertama dan kes ke dua adalah agak jauh. Di dalam mana-mana prosiding jenayah, tahap pembuktian yang perlu dibuktikan oleh pihak pendakwaan adalah pada tahap "beyond all reasonable doubt". Oleh itu, untuk menidakkan sebarang kemungkinan dari segi teknikal yang akan mencacatkan kes, maka sample terbaru DNA adalah wajar untuk diambil.

    5. Itulah proses undang-undang yang telah wujud di negara kita buat sekian lama yang telah digunapakai terhadap setiap warganegara Malaysia. Oleh kerana kes ini boleh dilabelkan sebagai kes yang mempunyai kepentingan awam, kemungkinan pihak polis dapat mencari satu proses alternatif bagi DSAI untuk memberikan sampel DNAnya tanpa diragui oleh mana-mana pihak. Walaupun begitu, proses alternatif tersebut (sekiranya berlaku) tidaklah harus menyebabkan integriti pihak polis dipersoalkan oleh mana-mana pihak.

    ReplyDelete
  4. Kenapakah saiful tidak menjerit meminta tolong masa saiful diperlakukan sedemikian di rumahnya?? Sudah tentu ada orang akan mendengar dan memandangkan kejadian itu berlaku dicondo yang mewah sudah tentu ada security intercom. Mengapa baru sekarang saiful membuat laporan? Mengapakah saiful tidak menghubungi pihak polis semasa anwar keluar dari rumahnya? bukankah cara ini lebih mudah,cepar dan berkesan. Malaysia terdiri dari pelbagai kaum.bagaimanakah akuan sumpah dari segi islam ini akan membuat agama lain yang terdapat dimalaysia memahaminya?
    Bak kata pepatah : tepuk sebelah tangan tak akan berbunyi atau pokok tak akan bergoyang kalau tak ade angin.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Saya nak tahun peguam yg mewakili saiful ni tahu tak mengapa DNA anwar mahu sekali lagi sedangkan pihak kerajaan dah ada DNA anwar?

    Kalau tak ada DNA baru tak boleh selesaikan masalah sedangkan DNA tak akan berubah sampai orang mati.

    Mengapa tak guna DNA sedia ada.

    Satu soalan, kalau anwar pergi luar negara kataan Singapore buat ujian DNA, dan report DNA dipakai guna oleh polis boleh tak?

    Sekarang nak sangat DNA, saya cadangkan anwar pergi Singapore atau Australia atau Hong Kong, Jepun atau Taiwan pun boleh buat ujian DNA dan ambil report shj.

    So kes ini boleh selesai juga...

    pasal laporan polis, adakah peguam saiful lihat sendiri dan ada salinan?

    Mengapa peguam anwar tidak diberikan salinan laporan polis?

    ReplyDelete
  7. Keluarga dan rakan kongsi conspirasi dalam kes ini sudah menjadi lebih besar....di ingatkan oleh kerana duit maruah sendiri digadai...dan duit rasuah (pocket) ini akhirnya mahu rakyat Malaysia yang membayar (ia akan dimasukkan bill dalam budget 2009)....Ingat baik-baik oh!!

    ReplyDelete
  8. This uncle fellow has feminine behaviour, long hair, lembut doesnt look genuine...wonder what is the story. It will all unfold at the end of the day.

    This is only my observation, I may be wrong as there are lembut fellows that are perfectly straight.

    But my gut feeling says there is more than meets the eye here. I think it is complicated.

    Sandiwara buddak budak nak meliputi orang terkenal! I wonder

    ReplyDelete
  9. Takut nanti bila tak dapat DNA...bapa dia pula mengadu kena liwat....
    Hai satu Malaysia kenal Bapa mangsa liwat ni ye....
    Hairan beratus mangsa rogol kat Malaysia ni tak pernah pula tonjol muka kat akhbar..... kalau keluar paper pun muka tutup dengan beg tangan...suratkhabar.....
    tapi ni siap tayang muka dengan senyum macam kambing ..... ini muka mangsa liwat ke ....... boleh tersenyum lagi... senyum kerana dapat habuan atau senyum sebab syok kena liwat.

    ReplyDelete
  10. kesian Pak Lah dan konco-konconya..sampai merayu kepada bapak Sisayfool supaya Anwar bagi DNAnya. Tolong lahlah Nuar, kalau ko tak bagi Najib nak tendang aku dalam pemilihan UMNO ni, tolong lah Nuar, aku nak kuasa lagi, menantu aku dah menyalak nak jadi PM.

    Aku setuju sangat dengan MYBLOG, Uncle Pet(namapun semacam) nampak lembut semacamnya..nak tipupun real lah sikit!!!Perkara tak betoi, buat camna pun pasti nampak yang tak betoinya

    ReplyDelete
  11. kenapa peguam si sinfooooolll sibuk sangat mintak DSAI serahkan sampel apa2 untuk ujian DNA ni...dia tau tak, DSAI minta polis report pun tak dapat...dah jenuh minta tak dapat2...yg dapat polis report tu kj, mukhriz, peguam si sinffoooooolll pun dah tengok...cuma geng2 DSAI je yang tak tengok & tak dapat lagi...apa cite brader!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. Malaysians are Doomed? Rakyat Malaysia Pupus?

    Jeyklls and Hydes in Malaysia. Are you? (Ask your children.)

    Jeyklls dan Hydes di Malaysia. Adakah anda? (Tanyalah anak-anak anda).

    Posted at http://Patek1472.wordpress.com.

    ReplyDelete
  13. sejak anwar masuk penjara hingga keluar penjara sudah 6 kali ambil darah.Ni nak kate dna darah lame tu sudah lame.sape yg aja ni????
    pakar genetic mengatakan dna walau 2 ribu tahun pon data takkan hilang. sedihnya dapat government bodoh mcm ni.

    ReplyDelete
  14. Ooiii...ko orang... kita punya DNA tu tak bule tukar, macam blood type... dari lahir sampai masuk kubur... kecuali alien atau mutant... lembaga dari outer space... sepatutnya sampel-sampel bukti dari Saiful dah bule dibandingkan dengan profile DSAI yg dulu dah ambik... tak perlu ambil sampel darah yg baru. Tapi kalau sampel bukti tu dah memang tak match, tak kan nak ambil yg baru untuk tukar bukti lak...

    ReplyDelete
  15. Mereka memang bersungguh2 nak dapat DNA baru supaya contoh itu akan dapat dilekatkan pada tilam atau benda bukti yg mereka akan bawa kemakhamah, itulah yg sebenarnya yg akan berlaku. perbuatan ini akan semakin mengundang kebencian semua kaum di Malaysia, satu lagi yg patut dielakkan oleh seseorang muslim iaitu bersumpah dihadapan alquran, adakah jikalau bersumpah akan mengetahui siapa yang salah dan yang menang? kitab tidak akan memberitahu siapa yg salah!perbuatan bersumpah adalah kepentingan kelentong politik murahan, sesiapa pun boleh bersumpah, contohnya jikalau kelmarin saya mencuri dan hari ini Polis menyuruh saya bersumpah saya akan buat..fikir-fikirlah...

    ReplyDelete
  16. Dear Mr Azlan Md Lazim

    Cakap banyak taknak...

    Sedia dan beri salinan Laporan Polis dulu!

    Sedia dan beri laporan Doktor Pusrawi keatas Saiful dahulu

    Baru cakap bab DNA dan apasaja!

    kalau tak sedia benda ni...jangan banyak cakap!

    ReplyDelete
  17. Dear Bapak Saiful..... INSAFLAH ! BERTAUBAT LAH DARI MEMBUAT FITNAH KERANA HANYA SEDIKIT DUIT. AZAB ALLAH AMAT DAHSYAT SEKALI.

    ReplyDelete
  18. http://ainisazreen.wordpress.com/2008/06/29/saiful-bukhari/

    ReplyDelete
  19. BAPAK SAIFUL ....KENAPA KAMU TIDAK HADIR DI SIDANG MEDIA ITU? ADA KAH ANJING ANJING GOMEN TURUT MEMBERI PROTEKSI PADA KAMU JUGAK?

    ReplyDelete
  20. Salam sejahtera Nur,

    Untuk Tatapan Mr. crower,

    Sejak bila u ni jadi expert pasal DNA.Saja nak tahulah, sebab ramai sangat yang tiba tiba jadi specialist contohnya macam you ni dan juga posting dibawah ini.

    The Malaysian DNA conundrum
    Written by Super Admin
    Wednesday, 23 July 2008 00:00
    There must be two aliquots (portions) of each specimen and these must be presented concurrently to prevent any tampering by either or both parties. The chain of custody of the specimens must be strictly adhered.

    Dr. Sheik Johari Bux
    Dr. Farouq Musa
    Dr. Musa Mohd. Nordin

    Virtually the whole of Malaysia is now talking about DNA. DNA (Deoxyribonucleic Acid) has become a buzzword, featuring in conversations at coffee shops; offices and even our august parliament.

    We must thank Crick and Watson who discovered the double stranded helical structure of the DNA molecule in 1954, which has since unleashed a plethora of advances in biotechnology. Forensic DNA is one of the many breakthroughs in this research in an impassioned endeavour towards advancing justice through DNA technology.

    Justice and fairness should be the buzzword of the rakyat, the parliament, political leadership and the impartial media. This unfortunately is a far cry considering the various statements issued and the nuances of the mainstream media. Overnight, a handful of parliamentarians have turned pseudo-geneticists, shouting for surrender of DNA material! Some have even sentenced the alleged assailant an unequivocal guilty verdict!

    Beginning with the end, it is important to emphasise upfront that with all of the available DNA techniques, conviction cannot be based on DNA evidence ALONE if there are a host of other conflicting and non-corroborative evidence. For example, if a victim claimed rape in a condominium in KL whilst the accused was addressing a seminar in Singapore at the material time, no amount of DNA recovered at the crime scene is going to make any difference.

    We hope this would moderate the DNA mania, which is incessantly hyped, the latest by the father of the alleged victim.

    Notwithstanding, what is worrying from the hypothetical case scenario is, how DNA of the alleged assailant got into the condominium. In the language of forensic medicine, there is an outright breach of the chain of custody in this hypothetical case.

    Surrendering blood for DNA testing is NOT the central issue in the current stalemate. Maintaining the chain of custody is the CRITICAL factor for any DNA evidence. It demands a strict record of individuals who have had physical possession of the evidence and the process used to maintain and document the chronological history of the evidence. The chain of custody of the specimens must be strictly guarded to ensure the collection, delivery, testing, storage and rigorous documentation of the results are preserved and protected from any unauthorized and illegal access.

    The historic trial of 1998 laid bare the extreme flaws of the country's DNA squad, by design or otherwise. The grave concern from all quarters, national and international on the conduct of the current investigation is understandable and reasonable given the experience we were subjected to the last time this play was enacted. The accused and family who endured those humiliating moments of the last sham trial must be gutted by this sequel.

    We offer below a short brief on DNA as an idiots guide to the correct medical procedures to be followed in cases of alleged sodomy. It is grounded on back to basics forensic medicine, founded on evidence and not emotions.

    1) If the alleged victim claimed "the latest violation" on 26th June 08, had "counsel on 27th June 08 and reported to police on 28th June 08, it is highly likely that nature's most efficient plumbing system would have flushed out whatever foreign fluids and tissue deposited within that most currently spoken of orifice. Almost all humans need to answer the big call at least once a day!

    2) Notwithstanding the above, if indeed the alleged accused's specimen was obtained from the ‘hole’, it would be imperative to verify the authenticity of the collection to ensure no foul play was involved in collecting the specimen.

    3) DNA from the sample obtained in (2) can then be readily compared with the DNA fingerprint of the accused, assuming his DNA profile from the last trial had been safely archived. That is the role of the National DNA Database. It is hence nonsensical for the incessant calls for the accused to give his fresh blood to perform a match with the sample from (2). Unless of course in typical Malaysia Bolehland fashion, the accused's DNA fingerprint records have gone missing! This then does not speak well of the professionalism of the investigating team. But then again it is but a recurring theme in so many other investigations of late.

    4) The prime minister and the deputy IGP, amongst others have insinuated that old DNA from 10 years ago is of little or no use in the current saga. Let it be known by all and sundry that there is no expiry of DNA. For purposes of DNA fingerprinting alone, even the Jurassic dinosaurs DNA can be analysed, unless of course there is a sinister intention for use of the accused's fresh DNA that is almost unthinkable.

    We offer the following solution to the current impasse for the authorities kind consideration:

    If at all it is legally required for the DNA of the accused to be analysed from a fresh blood sample, the following is the recommended procedure.

    There must be three specimens

    1. Blood from the accused
    2. Blood from the alleged victim
    3. Specimen from the "hole"

    There must be two aliquots (portions) of each specimen and these must be presented concurrently to prevent any tampering by either or both parties. The chain of custody of the specimens must be strictly adhered.

    DNA analysis of the three specimens can then be conducted independently by a laboratory of their choice (both parties getting 1 aliquot of each specimen). A holding watch of each process can be agreed upon.

    DNA matching from the above can then be used as corroborative evidence to either acquit or convict. DNA does not lie provided humans handling them don't.

    As all Malaysian citizens would have realized by now, politics and medicine is a very volatile mix. The political sodomy of medicine in the trial of 1998 should make all of us even more wary of the innuendos which the current saga brings to fore. This, despite the exclusion of the IGP and AG from the investigating and prosecuting teams and all the assurances from the powers that be.

    The Malaysian public in particular and interested parties around the world awaits the truth of the matter in this episode of "Sodomy Malaysian Style". We pray that this time around truth will not be sacrificed at the altar of political gamesmanship!

    In ALLAH we trust and HE knows best.

    ReplyDelete

PERINGATAN: Portal Melaka News tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.